Festivals         UNDERHILL

UnderhillFest – Podgorica (3 - 12. jun 2015): Moguća misija?
Underhil-3

I ove godine UnderhillFest je pokazao da je crnogorska publika veoma zainteresovana za svijet kreativnih dokumentarnih filmova - i u nacionalnom teatru i u bašti kafea Soul II Soul nije bilo slobodnog mjesta. Tako da je misija 6. UnderhillFesta - festivala dugometražnog dokumentranog filma, koji je ove godine održan od 3. do 12. juna u Podgorici i ovog puta ispunjena. Ilustracija kvaliteta prikazanih filmova je i ta što je publika dva puta "prkosila kiši", ostavši do kraja da odgleda filmove "Titove naočare" i "Okean".

Žiri 6. UnderhillFesta u sastavu: Dragana Kanjevac - rediteljka iz Srbije, Erol Bilibani - izvršni direktor DokuFesta sa Kosova i Senad Šahmanović – reditelj iz Crne Gore odlučili su da nagrada Maslačak u međunarodnoj selekciji pripadne filmu "Bujica ljubavi" rediteljke Agnes Sos. Kako je obrazložio žiri - film predstavlja vremešne stanovnike jednog sela u Transilvaniji, koji izuzetno duhovito i iskreno govore o svojoj intimi i ljubavnim temema. Maslačka u regionalnoj selekciji dobio je film "Veruda – Film o Bojanu" reditelja Igora Bezinovića.. "Reditelj je izuzetno upečatljivo, a jednostavnim rješenjima predstavio pulskog mladića na ivici zakona čija iskrenost i dramatična životna priča ostavljaju bez daha", navodi se u obrazloženju žirija. Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj selekciji dobio je film "Bolji život" rediteljke Hane Polak. Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekcije dobila su dva filma – "Krš" Vladimira Todorovića i "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić. Nagradu publike 6. UnderhillFesta dobio je film "Pepe Muhika – Lekcije iz cvjetne leje" rediteljke Heidi Specogne.

Šesti Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma - UnderhillFest počeo je izložbom "Dokumentarna fotografija u Crnoj Gori" 3. juna 2015. u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

underhil-2

Iako zemlja sa bogatom fotografskom tradicijom, ovo je prvi put da je organizovana grupna izložba dokumentarne fotografije u Crnoj Gori. Izložba je bila revijalnog karaktera, a predstavljeni su radovi autora različitih generacija, stilova, interesovanja, iskustava... Selektor izložbe bio je mr Lazar Pejović, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a inicijator Dalibor Ševaljević, zvanični fotograf festivala.

UnderhillFest je zvanično otvoren dan kasnije, 4. juna u Crnogorskom narodnom pozorištu - projekcijom filma o Arsenu Dediću – "Moj zanat" reditelja Mladena Matičevića.

Festival je od 5. do 12. juna održan u bašti podgoričkog kafea Soul II Soul, a prikazan je 21 film koji su Anđelka Nenezić i Vuk Perović selektovali u tri kategorije: međunarodnoj, regionalnoj i vantakmičarskoj.

Gosti 6. UnderhillFesta bili su Mladen Matičević, Jaka Terpinc, Regina Schilling, Tamara Drakulić, Radoslav Stanišić, Relja Eraković, Dragan Marković, Sead Šabotić, Nemanja Lakić, Ivan Čojbašić i Bojan Stijović.

Novina ovogodišnjeg UnderhillFesta bila je DOKUMENTARNA KUHINJA, koju je UnderhillFest organizovao sa kompanijom Merkator i Roda trgovinama. Tokom festivala u bašti Soul II Soul-a održane su četiri dokumentarne kuhinje, na kojima su organizovani panel razgovori sa autorima ostvarenja i gostima festivala o dokumentarnim filmovima i umjetnosti uz učešće publike.

Učesnici su bili Lazar Pejović i Dalibor Ševaljević (tema: Dokumentarna fotografija u Crnoj Gori); Jaka Terpinc i Bojan Stijović (tema: Budućnost dokumentarnog filma u regionu, potencijal i mogućnosti); Dragana Kanjevac, Erol Bilbani i Senad Šahmanović (tema: Žiriranje na festivalima, dokumentarni film kao šansa za svoju priču i prezentacija DokuFesta Prizren) i Regina Šiling i Tamara Drakulić (tema: Autorski dokumentarni film danas)

UnderhillFest je ove godine bio prisutniji na društvenim mrežama, zahvaljujući sponzorstvu kompanije DoMen, uz čiju podršku je kreirana Internet-emisija koja je svakodnevno pratila festivalska dešavanja. Na kanalu UnderhillFest-a, na društvenoj mreži YouTube, upload-ovane su video hronike, koje su bile dostupne svim medijima za besplatan download.

Miroslav Minić

 

 

Previous-Page-Icon    09   Next-Page-Icon

 

emailIcon.256183302