Intervju       

Betrand Tavernier

2009-02-07-1094BertrandTave Dobitnik Zlatnog lava za životno delo 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji koji će biti održan od 02. do 12. septembra 2015. godine je francuski reditelj, fimski kritičar, glumac i producent Bertrand Tavernier. Njega smatraju najeklektičnijim francuskim rediteljem, ističe se i u obrazloženju odluke koju potpisuje direktor Mostre, Alberto Barbera, podsećajući da je Tavernier kompletni autor koji u svom opusu spaja dve komponete; svoju ljubav prema klasičnom američkom filmu i svoju strast za političkim i socijalnim temama.

Trebalo je da bude pravnik, ali je studije napustio da bi radio kao asistent Žana Pjera Melvila 1961. godine na filmu SVEŠTENIK LEON MOREN. Inficiran filmom počinje da piše filmsku kritiku za čuveni francuski CAHIERS DU CINEMA, a kasnije i za POSITIF, da bi 1974.godine snimio svoj prvi igrani film ČASOVNIČAR, po romanu Žorža Simenona, koji mu je doneo Srebrnog medveda, specijalnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Berlinu te godine. Nazivaju ga seizmografom koji svojim filmovima registruje značajne društvene promene, jer u njima obrađuje socialne i ratne teme, mada u svom opusu ima i nežne komedije i raskošne istorijske filmove.

Kao reditelj potpisuje 34 filma, od kojih su, naravno, najpoznatiji oni za koje je nagrađivan u zemlji i u inostranstvu: za film ŽIVOT I NIŠTA DRUGO dobio je 1990. BAFTA nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja kao i četiri nagrade CEZAR. Film MAMAC doneo mu je 1995. godine Zlatnog medveda u Berlinu, a za film SVE POČINJE DANAS nagrađen je počasnim priznanjem Berlinala. Posle filma PRINCEZA MONTPENSIJER, koji je prikazan u Kanu, 2013. godine snimio je i film FRANCUSKI MINISTAR.

Na Kustendorfu, gde je ovaj razgovor vođen, prikazan je film OKO PONOĆI, posvećen džez muzici i džez muzičarima, u kome je, hrabro, glavnu ulogu poverio tada 63-godišnjem saksofonisti Deksteru Gordonu, nominovanom za nagradu Oskar za najboljeg glumca 1986. godine. Dekster Gordon je iste godine osvojio nagradu GREMI za najbolje solističko đžez izvođenje, upravo muzike iz filma OKO PONOĆI. Postoji anegdota po kojoj je svoj izostanak sa snimanja Dekster Gordon obrazložio sledećim rečima: „ Napravio sam užasnu grešku, znao sam da moram da dođem na snimanje, ali je moj mozak bio setovan tako da me je odveo u tursko kupatilo. I zaista čudno, ali ja nisam mogao da promenim mišljenje". Iako je želeo da ga zgromi, Tavernier nije ništa rekao, nije ni vikao, niti je bio ljut na njega...


Previous-Page-Icon    09   Next-Page-Icon

 

emailIcon.256183302