Mala Educacion     FAKULTET DRAMSKIH UMJETNOSTI CETINJE

     

    Rediteljska esplikacija
    Za film „3 iron" Kim Ki-duk

     

    3 iron

    ESPLIKACIJA
    FILM – „ 3 IRON"
    Reditelj: Kim Ki-duk

    Tema:
    Nasilje, kroz koje se provlači lirska nota o postojanju i ljubavi.

    Ideja:
    Svaki lik je plod medjusobne mašte i fantazije. Dakle, teško je reći da je svijet u kojem živimo, stvarnost ili san.

    Loglajn:
    Južnokorejski reditej Kim Ki-duk ima autentičan izraz kada je film u pitanju. Na sebi svojstven način govori o nasilju, ali isto tako provlači notu lirske meditacije o postojanju i ljubavi. Tae-Suk, glavni protagonista u filmu je usamljenik, lijepi flajere na ulaznim vratima stanova i kuća reklamirajući poznati restoran. Vraćajući se poslije izvjesnog vremena da provjeri gdje nisu uklonjeni. On to tumači kao poziv, kao, vlasnik je daleko. Stan u koji ulazi, na kratko postaje, samo njegov prostor.

    Likovi:
    Tae-Suk (Hi Jae), čudan, tihi mladić koji provaljuje u kuće ljudi, kada nisu kod kuće, kada su u gostima ili na odmoru i prisvaja taj prostor kao da je njegov. Tae-Suk je usamljenik. Daleko od toga da je lopov ili da ima namjeru napraviti neku štetu, Tae-Suk u stvari čisti kuću, popravlja pokvarene aparate i pokušava da upije detalje iz života pravog stanovnika. To bi bio njegov doprinos za korišćenje tog boravišta. Njegovo postojanje se sablasno promijenilo kada on provali u kuću Sun-Hua ( Seung-eion Li).

    Tae-Suk ulazi u stan Sun-Hua i radi svoje uobičajene rituale. Kada ugleda isprebijanu ženu, izmedju njih se radja komunikacija pogledima, Tae-Suk pokušava da je animira muzikom, pa zatim, izlazi u baštu i igra golf na malom terenu, udarajući loptu i upućujući je u mrežu vrlo agresivno, iskaljujući unutrašnji bijes zbog povrijedjene nepoznate djevojke. Kada se vrati ( ) njen muž, Tae-Suk lansira golf loptice prema njemu i jako ga povrjedjuje. Tae-Suk vodi nepoznatu djevojku sa sobom i nastavljaju zajedno da na već pomenut i čudan način provode dane. Kada udju u stan poznatog boksera koji ih kasnije zatiče u svojoj kući i fizički povrjedjuje Tae-Suk-a, stičemo utisak da se Tae-Suk ne plaši dali će ga neko naći i povrijediti u svom stanu. Glavna briga lika je da predstavi svoje teško mjesto pod suncem uz prisustvo nadrealističkog oblika nade, i predstavlja nam svoje idilične snove, nagovještavajući konstantno prisustvo lošeg spoljnog svijeta. Cilj lika je da sve to prikaže bez ijednog dijaloga, pogledom i potpuno da fizičkom radnjom predstaviti emociju.

    Sun-Hua ( Seung-eion Li), Šarmantna djevojka, koja biva prebijena od strane svog muža (biznismena). Istinski povrijedjena i fizički i psihički, Sun-Hua sjedi zgučena u jednom ćošku svoje kuće i razočarana uslovima života čeka ponovni povratak svog muža, nove probleme i brige. Ona primjećuje da je Tae-Suk ušao u njenu kuću i da razgleda i fotografiše stvari. Sun-Hua ga samo pogledom prati i ne daje mu do znanja da je u stanu. Stičemo utisak, kao da joj njegovo društvo odgovara. Sun-Hua prihvata igru Tae-Suk-a, pogledima komuniciraju i razmjenjuju emocije. Zbog nezdovoljstva u odnosu sa mužem koji je uopšte ne razumije i ne osjeća, Sun-Hua odlučuje da na poziv Tae-Suk odreaguje pozitivno i ode sa njim, prihvatajući malo lucidan način njegovog življenja. Glavna briga lika je: promijeniti nešto u životu makar to bilo i potpuno lucidno. Zadatak lika je da prikaže takodje samo fizičkom radnjom, čistu emociju i ljubav prema Tae-Suk, makar čitav život glumila sreću prema svom mužu.

    Muz Nadmeni biznismen, koji nema razumijevanja prema svojoj ženi. Maltretira je i zlostavlja. Koristi sva moguća sredstva da dodje do cilja. Vidno razočaran i ljubomoran kada spozna da njegova sredstva i pare nisu od presudnog značaja da ostvari to do čega mu je stalo.On je osvetoljubiv i pakosan. On nema iskonsku spoznaju života, život vidi kao stvar koja se kupuje. On nemože da razlikuje laž od istine i kada mu se žena vrati nema spoznaju da ga ne voli i da sa njim živi nezadovoljno i da glumi sreću. Glavna briga lika je da ostvari svoje ciljeve, po bilo koju cijenu. Glavni zadatak lika je da ostavi utisak Intelektualnog i kulturnog gradjanina.

     

    Fabula:

    Tae-suk je mladi usamljenik, koji vozeći se na svom motoru, ostavlja flaere na vratima stanova. Kasnije se vraća i provaljuje u stanove sa kojih nisu skinuti flaeri, jer mu je to dokaz da vlasnici stana nisu kod kuće. Usvakom stanu boravi kao da je njegov, pere veš, popravlja pokvarene aparate, sprema stan i pokušava da osjeti sve sitnice po stanu kako bi upoznao detalje iz života stvarnog vlasnika. Kada udje u kuću Sun-Hua ( Seung-eion Li), mlade šarmantne djevojke, zatiče je prebijenu od strane svog muža. Povrjedjuje njenog muža, gadjajući ga lopticama za golf. Tae-Suk, poziva djevojku da podje sa njim, što ona prihvata, i zajedno vode lucidni način života, živeći u tudjim stanovima kao u svojim. Kada udju u jedan stan, zatiču mrtvog čovjeka. Okupaju ga i odijevnu u tradicionalnu pokajničku nošnju, zatim ga sahrane. Tae-Suk, bude opružen za ubistvo tog čovjeka i biva uhapšen. To je dobro došlo mužu od Sun-Hua, da povrati svoju ženu i osveti se mladom Tae-Suk-u. On podplaćuje inspektore da ga na kratko izvedu iz zatvora kako bi mu vratio povredivanje sa golf lopticama, na identičan način. Na čem inspektori pristaju. Tae-Suk se povrijedjen vraća u zatvor i maginarnom vježbom i plesom koji omogućava nevidljivost, provocija i izludjuje zatvorske čuvare. Dokazuje se da Tae-Suk nije kriv za otužnicu i oslobadjaju ga iz zatvora. On se vraća kod Sun-Hua Koja pred svojim mužem glumi sreću, čekajući Tae-Suk da se vrati iz zatvora. Tae-Suk, ponovo ulazi u kuću Sun-Hua, ali je ovaj put nevidljiv za njenog muža.

    Siže:

    Reditelj generališe, napetost i mirni ambijent sa postojanjem dva aktera. On koristi tenziju izmedju dvije vrste života, da ilustruje detalje dali život postoji kao sopstvena izrada ili ne? On koristi neprestano preplitanje figurativno rečeno tkanina u filmu onosno tenzija. Tko da vjerovatno je i to da gledaoci neće osjetiti nedostatak dijaloga u filmu.

    Epoha:

    Početak dvadesetprvog vijeka. Moderni automobili, motocikli. Lijepe i urbane gradjevine i male vile, karakteristične za manje kapitaliste ovog vremena. Sredjeni i uredni parkovi.

    Moderne, aktuelne igre za zabavu u dvorištima buržuja. Moderno opremljeni enterijeri, autentično za početak dvadesetprvog vijeka.

    Scenografija, kostim i dizajn:

    Scenografija autentična za kraj dvadesetog i početak dvadestprvog vijeka. Zavisno od staleža stvarnih vlasnika stanova vidimo veliki raspon staleža, od onih najbogatijih do najsiromašnijih. Kostim je podijeljen u tri osnovne grupe, Šro se i dramaturški poklapa sa likovima jer su sva tri lika autentična i različita: Tae-Suk je mladi momak sportskog izgleda, odjeven prikladno za vožnjuna motoru, Sun-Hua, klasično-moderna damska garderoba, dokje njen muž odjeven u poslovnom duhu.

    Frajtag:

    - Tae-Suk Ulazi u nepoznati stan. (prvi dramski momenat)

    - Tae-Suk Ulazi u kuću Sun-Hua (drugi dramski momenat)

    - Tae-Suk je optužen za ubistvo (kulminacija)

    - Tae-Suk uvježbava imaginarno nestajanje (preokret poslije kulminacije

    - Tae-Suk postaje nevidljiv za njenog muža (zadnji dramski momenat i preokret)

    Osnovni sukob:
    Sukob unutrašnjeg i spoljnog svijeta.

    Aktuelnost:
    U ovom slučaju, aktuelno je to što je ovo, istinski očaravajući film, kod kojeg imamo nasilje sa jedne strane i iznenadjujuće nježne i lijepe trenutke sa druge strane.

    Tri postulata:

    Autentično: Govor očiju i tijela.

    Novo: Ples za imaginarno nestajanje.

    Trajno: Nasilje, ljubav i istina.

    Intertekstualnost:
    Film i drama imaginarnim putem dotižu i ostvaruju želje koje nisu moguće u stvarnom životu. Život postaje san, a san život.

    Žanr:
    Lirska drama.

     

    Milun DARIĆ
    Katedra za filmsku i TV reziju

    profesor: doc. dr Nikola Vukcevic

    godina: II

     

    Previous-Page-Icon  60     Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.