Mala Educacion     FAKULTET UMJETNOSTI UDG

     

    Moj idealni film - Tajna Filermosinog dijamanta

    Glavne uloge

    Režija i scenario: Marko Batrićević
    Glavne uloge: Jessica Alba, Mario Cimaro, Orlando Bloom, Sean Conery
    Sporedne uloge: Colin Farrell, Lorena Rojas, Juan Pablo Raba, Paola Rey
    Žanr: Akcija,triler
    Mjesto snimanja: Crna Gora (Cetinje, Ostrog, Budva, Perast, Mamula...)


    Priča o nestanku centralnog dijamanta sa hrišćanske relikvije ikone Filermose, isprepletena mnoštvom akcionih scena i radnjom smještenom u predivnom ambijentu crnogorskih gradova.

    Prva scena počinje panoramskim snimkom strmog vijugavog puta koji vodi do kompleksa manastira Ostrog. Kamera prati crnu limuzinu-džip.

    U sljedećem kadru kamera je usmjerena na grupu ljudi koji vode razgovor u automobilu (šef mafije Sean Conery uz pratnju svog službenika Orlanda Blooma i tjelohranitelja).Orlando iznosi istorijske podatke o Ikoni Filermosi i njenom putu kroz Jerusalim, Rodos, Italiju, Francusku, Maltu, Dansku, Rusiju, Srbiju, kao i to ,da se od 1941. čuva u Crnoj Gori.

    Limuzina stiže pred kompleks manastira Ostrog (kamera fokusira pažnju na izlazak Seana iz automobila i njegov osvrt na ljepotu koja ga okružuje (vožnja kamere oko ose-Šona,tačnije prikaz subjektivnog kadra,a zatim slijedi panoramska snimka ,kao u filmu "Princ od Persije"-Mike Newell,kamera kruži oko Seana koji je u centru pažnje).

    Nakon obilaska manastira Ostrog, Sean Conery upoznaje sveštenika Maria Cimara. Sa namjerom da ukrade ikonu Filermosu, Sean Conery nudi svešteniku veliku sumu novca,kako bi zauzvrat dobio slobodan put do ključa riznice u kojoj se čuva ikona. Sveštenik prihvata ponudu i saopštava da će sve detalje javiti do večeri, kada će Orlando krenuti u akciju.

    Mario Cimaro javlja Orlandu da će nakon večernje službe moći da uđe u odaje Vladike Jovana ,kako bi uzeo ključ od riznice koji se nalazi u fioci stola. Orlando će morati da obavi kradju u roku od 10 minuta,vrati ključ i izbriše snimak sa kamere. Za to vrijeme sveštenik će odvući pažnju Vladici i momku iz obezbjeđenja.

    Sveštenik(Mario Cimaro)ide u selo u podnožju Manastira Ostrog, sa namjerom da nađe dječaka koji će za izvjesnu sumu novca pomoći Mariju da odvuče pažnju Vladici. Plan je da se dječak poslije večernje službe onesvijesti pred Vladikom i da se sveštenstvo pozabavi njime, dok bi za to vrijeme Orlando izveo akciju krađe. Dok svi budu na večernjoj službi , Orlando će iskoristiti priliku da uđe u manastir, sakrije se i sačeka dok se završi služba (dok Vladika i Sveštenik,odu do njihove odaje i ostave ključ). Nakon obilaska riznice, dolaze u ćeliju.Vladika otvara fioku stola,stavlja ključ i u tom momentu čuje vapaj djevojke koja je stajala ispred manastira. Odmah će istrčati da vide šta se zbilo. Dječak kojeg je Mario Cimaro unajmio , srušio se na pod, pretvarajući se da mu je loše.Time je skrenuo je pažnju Vladike, koji ga je zajedno sa obezbjeđenjem odnio u sobu za hitne slučajeve. Za to vrijeme Orlando će uzeti ključ iz fioke i otrčati uz stepenice, koje vode do riznice.Na putu će čuti glasove i sakriti se u međuprostor, koji je dijelio riznicu od ćelije sa preostalim relikvijama.Nakon što dva mlada učenika bogoslovije prođu, Mario će brzim tempom otključati vrata riznice ,ući i ukrasti centralni dijamant sa Filermose,pritom ne ostavljajući tragove za sobom.Po povratku će izbrisati snimak na kojem se vidi krađa dijamanta.U zadatom roku će obaviti zadatak i krišom izaći vani.

    Sjutradan se Mario i Orlando sastaju ispred škole za bogosloviju, kako bi mu Orlando predao ček od 200.000 evra. Za to vrijeme jedan od učenika bogoslovije, koji je stajao sa druge strane, čuje njihov razgovor.

     

    Nakon Orlandovog odlaska,dječak dolazi u Mariove odaje i saopštava mu da je čuo razgovor koji je vodio sa Orlandom, kao i to da je učestvovao u krađi dijamanta. Mladić kaže da je to što je učinio grijeh, i da je neoprostivo da jedan sveštenik učestvuje u krađi. Mario ga upozorava da će nastradati ako progovori, ali učenik ne želi biti sudionik u krađi i odmah će odjuriti da saopšti vijest Vladici. Nakon što je momak izašao vani, Mario je pozvao Šona, rekavši mu da postoji svjedok koji će ih odati. Sean šalje Orlanda da ubije momka.Na putu za Donji manastir,momka presreće Orlando i ubija ga, a tijelo skriva u jednu provaliju.

    U sljedećoj sceni Sean Conery i Orlando vode razgovor u apartmanu hotela Avala u Budvi. Sean Conery drži u rukama Filermosin dijamant, i odlučuje da jedno vrijeme provede u Rusiji, dok se tenzije oko krađe i ubistva ne stišaju. Orlandu naredjuje u Crnoj Gori, kako bi mogao dobijati obavještenja o svemu vezanom za ovaj slučaj.

    Policija nalazi tijelo, bezuspješno traga za dokazima ali ne nalazi ništa što bi ih odvelo u pravcu pronalaska ubice i lopova Filermosinog dijamanta. Slučaj se privremeno zatvara a ikona Filermosa se privremeno seli u Manastir Sv. Petra na Cetinju.

    10 godina kasnije

    Prva scena počinje sjednicom skupštine grada Cetinja,na kojoj se donosi odluka da važna relikvija bude premiještena u Plavu kapelu, Narodnog muzeja Crne Gore, do dana kada će biti postavljena u rekonstruisanom prostoru cetinjske pećine.

    Na čelo muzeja, dolazi mlada djevojka, Jessica Alba, koja je završila studije istorije umjetnosti u Americi. Ona će se brinuti o Filermosi i biti odgovorna za dalji tok projekta valorizacije Filermose. Država odlučuje da ponovo pokrene istragu o nestanku dijamanta kao i ubistvu učenika ali uz pomoć američke tajne službe (odjeljak Interpola), koja će poslati u Crnu Goru dva predstavnika-specijalna agenta(Colin Farrell i Lorena Rojas). Za to vrijeme Narodni muzej Crne Gore prima novog člana za oblast očuvanja kulturno-istorijskih znamenitosti, koji će biti pomoćnik Jessice Albe. Novi član je već publici poznato lice Orlando Bloom, koji upada u muzej kako bi dobijao sve informacije o planovima vezanim za Filermosu.

    Saznavši da je država pokrenula slučaj krađe i ubistva, Orlando javlja Seanu da se vrati u Crnu Goru i da će ubrzo Filermosa biti premještena u pećinu. U sljedećem kadru, vidimo Šona kako drži dijamant, gleda ga i ponovo vraća u kutiju. Uzima telefon, poziva Paolu Rey kako bi joj javio da bude spremna u roku od dva casa, jer će vozač doći po nju, kako bi prvim letom otputovali u Crnu Goru.

    Za to vrijeme predstavnici američke tajne službe su na putu za Crnu Goru.Za slučaj Filermosa, država je odabrala i jednog predstavnika crnogorske službe za bezbjednost(Juan Pablo Raba), koji će biti od pomoći Colinu i Loreni. On će ih dočekati na aerodromu i sprovesti do hotela Splendid u Bečićima, gdje će odsjesti.

    Mjesto snimanja

     

    Previous-Page-Icon  52     Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.