Mala Educacion       

    AUTORSKI RUKOPIS U UMJETNOSTI POKRETNIH SLIKA:
    MICHEL GONDRY 2. dio

    GONDRY - REŽISER MUZIČKIH SPOTOVA

    FELL IN LOVE WITH A GIRL
    United Kingdom, France
    2002
    2 Min
    Color
    1.37:1
    English
    DIR Michel Gondry
    EXEC Dan Dickenson, Charlotte Lepot
    PROD Claire Marquet
    ED Sam Danesi
    MUSIC The White Stripes
    ANIM Sebastian Fau

    Ovaj video predstavlja jedan inovativni pristup vizuelnom koji je Gondry postigao praveći animaciju lego kockama. Gondry je snimao kvadrat (frejm) po kvadrat, pritom prikazavši u svakom lego kocke ponovo sastavljene, ponekad koristeći kompleksan sistem da bi prvo predstavio lego figure kao gotov snimak pa onda povezao sa još takvih snimaka da bi stvorio iluziju pokreta. Spot je uglavnom u crvenoj, bijeloj i crnoj boji, što daje najbolji kontrast samih figura u formiranju kompletnih pokreta koji prate ritam muzike. Gondri je pravio likove Vajta i Meg od lego kocaka da bi kasnije sekvence koje su snimljene bile u postprodukciji pretvorene iz piksela u lego kocke. Postupak je bio relativno jednostavan, a ideja svježa i sveobuhvatno primamljiva publici i medijima. U ovom slučaju, Gondri je lako došao do nečega što ne izgleda lako, a opet sjajno uklopio haotično tečau vizuelnu dinamiku sa isto takvim ritmom muzike, obezbjedivši i sebi i bendu bitan fokus u javnosti.

    The White Stripes nisu mogli da postignu ugovor sa Lego firmom pa su kupovali velike količine Lego kocaka za potrebe snimanja.

    U intervjuu za ''The Work of Director Michel Gondry'', Džek Vajt (Jack White) kaže da je dugotrajna saradnja sa Gondrijem počela slučajno. Za ''Fell in love with a girl'' Džek je želio da radi sa čovjekom koji je snimio spot za pjesmu ''Devils Haircut'' grupe Beck. Njihova izdavačka kuća je greškom kontaktirala Gondrija misleći da je on to režirao. Vajtu nije smetalo, jer mu se takođe mnogo dopao spot ''Deadweight'', koji je Gondri stvarno radio za Beck.

    Nakon snimanja spota ''Fell in Love with the Girl'', Džek Vajt je ponovo kontaktirao Lego firmu u nadi da mu obezbjede malo pakovanje lego kocaka uz CD od kojih bi se mogle napraviti figure njega i njegove sestre Meg, što su direktori firme odbili uz konstataciju da su Lego proizvodi namijenjeni djeci uzrasta do 12 godina. Nakon velikog uspjeha singla, Lego je htio da uspostavi saradnju sa White Stripes što je ovog puta odbijeno.

    STAR GUITAR

    France, United Kingdom
    2001
    4 Min
    Color
    1.33:1
    English
    DIR Michel Gondry, Olivier Gondry
    DP Michel Gondry, Olivier Gondry
    ED Michel Gondry, Olivier Gondry
    MUSIC The Chemical Brothers

    Koncept ovog muzičkog spota predstavlja jedan kontinuirani snimak bez reza. Kamera je postavljena unutar voza, tako da konstantno bilježi kadrove koji se smjenjuju kroz prozor. Dok voz prolazi kroz grad i sela u blizini, tako se zgrade i razni ostali objekti pojavljuju precizno u momentu promjene melodije, ritma, harmonije.

    Video je zasnovan na snimcima koje je Gondry bilježio tokom odmora u Francuskoj. Vožnja između Nima i Valencije je snimana 10 puta tokom jednog dana da bi se postigli različiti efekti dnevnog svijetla.

    Gondri je eksperimentisao sa drugačijom verzijom istog efekta koji je upotrijebio za ''Around the World'' - Daft Punk, gdje je predstavio svaki element muzike sa drugačijim likom (plesačem). Gondri je plan sinhronizacije muzike i slike napravio na listu papira, modelirajući scene sa pomorandžama, viljuškama, knjigama, čašama i patikama. Sasvim logično da je ovako svjež i originalan spoj vizuelnog dirigovanim muzikom, naišao na pozitivnu reakciju publike svrstavajući ovaj muzički spot kao jedno od odabranih ostvarenja ovog režisera.

    THE HARDEST BUTTON TO BUTTON

    United Kingdom, United States, France
    2003
    3 Min
    Color
    1.37:1
    English
    DIR Michel Gondry
    EXEC Georges Bermann, Betsy Beale, Alistair Thompson
    PROD Julie Fong, Jennifer Suttlemyre, Raná Martin, Wendy Garfinkle
    DP Lance Bangs, Michel Gondry
    CAST Jack White, Meg White, Beck
    ED Charlie Johnson, Geoff Hounsell, Andy Grieve
    PROD DES Happy Massee
    MUSIC The White Stripes

    Gondri je već nekoliko puta radio sa ''The White Stripes'', a ovo je ništa manje nego još jedna sjajna saradnja odakle možemo zaključiti koliko je važno kada se poklope ljudi sa sličnim afinitetom za vizuelno. Džek Vajt voli da postavlja sopstvene parametre za stvari koje radi u muzičkoj sferi, a Gondri to isto radi u svojoj oblasti. Šest Gondrijevih saradnji sa Bjork u svakom spotu dokazuju nevjerovatnu kreativnu sposobnost oba umjetnika, kao i hrabrost da idu svojim putem do kraja da bi postigli zlatne momente, što se nastavlja u saradnji sa ''The White Stripes''.

    Ovaj spot prati slična pravila kao i u ''Around the world'' Daft Punk i ''Star Guitar'' Chemical Brothers', gdje svaki muzički element ima svoj vizuelni objekat koji ga predstavlja. Gondri je našao svoj način da oslikava muzikom, upotrebljavajući u ovom slučaju ponavljanje kratkih rezova koji umnožavanjem karakterišu svaki ritmički pokret, što predstavlja jedan kreativan matematički koncept. Gondri sam kaže da je osjetio kako bi mogao da isprati oblik pjesme čim ju je čuo. Svaki put kada Meg svira bubnjeve umnožava se kadar i stvara iluziju sjeckanog pokreta dok se to paralelno dešava sa Džekom i njegim pojačalom i mikrofonom. Za snimanje ovog spota, Gondrijev producent je morao da nabavi 32 identična Ludwig seta bubnjeva, 32 pojačala i 16 stalaka za mikrofon. Snimali su tri dana po 16 sati. Izbor lokacija takođe nije bio slučajan već igra određenu ulogu u samom konceptu: Harlem, Riverside Park i Njujorška metro platforma i voz. Lokacije su bile oko 200 jardi udaljene jedna od druge zbog masivne opreme. Lokacije čine umnožavanje instrumenata prirodnim, muzika oživljava i raste pred očima posmatrača. Muzika dobija svoje tijelo. Džek Vajt je za MTV News izjavio da misli da je to jedan od najboljih spotova koji su napravili, čak jedan od najboljih spotova ikad napravljen. Za Gondrija je rekao da je toliko brilijantan koliko je i dijete u istom momentu i ne može da prestane da ga gleda dok radi.

    Ovaj muzički spot je definition privukao pažnju publike koji su ga izglasali sa jedan od omiljenih benda ''The White Stripes''.

    AROUND THE WORLD

    France
    1997
    4 Min
    Color
    1.37:1
    English
    DIR Michel Gondry
    PROD Georges Bermann
    DP Alex Lamarque
    ED Olivier Gajan
    PROD DES Jean-Pascal Chalard
    MUSIC Daft Punk
    SOUND François Loubeyre

    Svrha muzičkog spota - pored masovne prodaje proizvoda - jeste da oživi imaginarnu sliku muzike. Neki spotovi su čiste apstrakcije inspirisane pjesmom, drugi sadrže dovoljno zapleta za dugometražni film.

    Za ''Around the world'', drugi singl debitantskog albuma Daft Punk-a ''Homework'', Gondri je pjesmi dao krv. Bukvalno, svaki dio pjesme je predstavljen grupom igrača, svaka grupa sa svojom koreografijom koja evoluira uz pratnju instrumenata i kostimima koji još nisu viđeni na ekranu.

    Set je crni studio sa raznobojnom pozadinom koja čini scenu nalik živom džuboksu. Na vrhuncu pjesme, kamera prelazi u gornji rakurs otkrivši da se cijeli skup koreografija odigrava na ploči. Kako muzika blijedi na kraju, tako je prati postepeno gašenje svijetala dok se džuboks ne 'ugasi' do kraja.

    Gondri je vjerovao da koreografija ne treba da bude u krupnom planu, i u brzoj montaži, pa i je i dokazao kakav pun efekat može da ima.

    Ovaj muzički spot je ušao u istoriju kao jedan od najboljih i najoriginalnijih kako po samom broju nagrada tako i po reakciji publike.

    HUMAN BEHAVIOUR

    France, Iceland, United Kingdom
    1993
    4 Min
    Color
    1.37:1
    English
    DIR Michel Gondry
    PROD Georges Bermann
    DP Tim Maurice-Jones
    CAST Björk
    ED Olivier Gajan, François Gilgy
    PROD DES Michel Maniot
    MUSIC Björk
    ANIM Eric Valin

    Video je rađanje prostora lirične imaginacije, koju su ova dva umjetnika njegovali tokom saradnje na šest muzičkih spotova. U srži teorije Bjork je definicija ljudskog ponašanja: Definitivno ne postoji logika u ljudskom ponašanju. Ono je džungla u čijoj dubini je obilje mogućnosti. Strah, avantura, ljubav, smrt.

    Gondrijeva mašta, dizajn i tehnike su zagarantovale proboj u javnosti s jednim velikim 'bum'. Spot je odmah dobio MTV Breaktrough Video Status, kao i kontinuiranu rotaciju na brojnim mrežama.

    Maštovitost uokviruje splet raznih fizičkih tehnika sa kamerom koji Gondry razrađuje tokom svoje karijere. Modeli, kompozicija, projekcije i osvjetljenje savršeno oblače dubinu emocija Bjork uz intenzivne i tople boje.

    ''Human Behaviour'' je priča o predatoru i plijenu. U potrazi za hranom, medved hara šumom kroz noć. Lovac vreba u šumi prateći svoju igru. Bjork, kao narator i lik akter svoje priče, traži sklonište od medveda. Mnogo puta medved skoro uspijeva da ostvari svoj cilj, u jednom pokušaju čak vozi auto i zamalo gazi Bjork. Na kraju Bjork leti kroz grlo medveda dok se ne skrasi u njegovoj utrobi, a lovac takođe spozna sličnu sudbinu.

    Gondri očigledno ima istovjetnu percepciju muzike koju Bjork stvara ali njegova vještina pričanja priče uveliko predstavljena u ovom spotu - unikatna je u svijetu muzičkih spotova. Kroz ovaj video svi imaju priliku da otvore prozor i pogledaju živu priču u nadrealnom igralištu Gondrija i Bjork.

     


    Previous-Page-Icon    09   Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.