Mala Educacion     FAKULTET UMJETNOSTI UDG

     

     

    U sljedećoj sceni avion u kojem su Colin i Lorena, slijeće na Tivatski aerodrom, dok u narednom kadru Lorena silazi stepenicama iz aviona, zastaje nekoliko sekundi (kamera u gro planu prikazuje tijelo Lorene Rojas, iz donjeg rakursa, zadržavajući se nekoliko sekundi na prikazu njene ljepote i njenog oduševljenja ljepotom Crne Gore), nakon nje izlazi Colin, koji kao i ona biva opčinjen prirodnim ljepotama mjesta u kojem će boraviti neko vrijeme. Ispred aerodroma će ih čekati Juan Pablo Raba, upoznaće se i uputiti ka Budvi.

    U sljedećoj sceni sveštenik Mario Cimaro sjedi na terasi svoje vile, na jednom brdu iznad Budve i čita novine u kojima je glavna vijest da će se ponovo pokrenuti istraga oko nestalog dijamanta sa ikone Filermosa.U tom trenutku zvoni mu telefon, javlja se i poslije dugog vremena čuje Šonov glas, koji mu saopštava da se sjutra nađu ispred zidina starog grada.

    U sljedećem kadru Orlando i Paola vode ljubav u apartmanu hotela Avala, u kojem su odsjeli. Paola je Orlandova bivša djevojka, koja je bila prostitutka u Rusiji, ali je igrom slučaja dospjela u Šonov mafijaški klub. Paola dobija zadatak da zavede predstavnika crnogorske bezbjednosne službe Juan Pabla,kako bi izvukla potrebne informacije.

    Colin i Lorena upoznaju Džesiku ,koja ih upućje u istorijske činjenice o ikoni Filermosa. Njih dvoje odlučuju početi istragu od manastira Ostrog . Zajedno sa Huan Pablom i Džesikom, odlaze u posjetu manastira Ostrog. Saznavši da su se zaputili u pravcu Ostroga, Orlando odlučuje krenuti za njima. Četvorka dolazi do manastira i nakon obilaska, razgovara sa čelnim ljudima-sveštenstvom. Saznaju da je Vladika Jovan preminuo prije tri godine i da su sada došli novi sveštenici, samo je ostao momak iz obezbjeđenja. Colin traži od momka arhivske snimke iz perioda krađe dijamanta. Mladić mu pokazuje snimke,ali mu saopštava da je taj dio obrisan.

    Na jednom snimku vidi bivšeg sveštenika Maria Cimara, koji je prije dvije godine premješten u jednu crkvu na primorju. Colin odlučuje posjetiti Maria, jer je on jedini sveštenik koji je bio prisutan za vrijeme krađe. Za to vrijeme Orlando javlja Šonu da su krenuli sa istragom kao i da će ispitati Maria Cimara. Četvorka se vraća nazad u Budvu,obilazi stari grad i provodi veče u jednoj diskoteci u Budvi. Juan Pablo te večeri upoznaje Paolu koja koketira i zavodi Huana,on joj prilazi i upoznaju se.Paola iznosi lažne činjenice, da je trenutno na odmoru u Crnoj Gori i da će produžiti odmor jer joj boravak u Budvi veoma prija.

    Sjutradan, nakon doručka, Colin i Jessica izlaze u šetnju starim gradom.Šetajući zidinama u jednom trenutku Colin ugleda sveštenika Maria Cimara, koji silazi sa jahte usidrene u budvanskoj luci. Colin se pita šta će svještenik na jahti. Brzim tempom silazi sa tvrđave zajedno sa Jessicom, kako bi stigao sveštenika,ali ga gube u masi. Colin i Jessica odlaze do obližnjeg manastira kako bi dobili informacije o svešteniku.Tamo nalaze dva kaluđera koji kažu da Mario Cimaro povremeno posjeti manastir,a da najviše vremena provodi u svojoj rezidenciji na brdu iznad Budve.Colin i Lorena odlaze u posjetu svešteniku,nalaze ga u njegovoj vili, začuđeni odakle Mariu novac za izgradnju rezidencije.

    Vode razgovor sa njim, pokušavajući dobiti iformacije o periodu kada je ukraden dijamant.Mario tvrdi da ništa nije vidio,i da su u tom trenutku bili okupirani dječakom.

    Colin i Lorena se zahvaljuju Mariju na gostoprimstvu. Na izlazu Colin kaže svešteniku da ga je jutros vidio kako silazi sa raskošne jahte. Mario je u tom trenutku preblijedio,ali se brzo vratio u normalu,rekavši da je bio pozvan da osvešta jahtu.Colinu je to bilo čudno ali ga nije više ispitivao,pozdravili su se i otišli. Nakon njihovog odlaska Mario zove Šona, saopštava mu da su Colin i Lorena bili kod njega i da su ga jutros vidjeli kako silazi sa jahte. Mario je tražio Šonu još novca, kako ne bi rekao istinu.

    Šon je odgovorio da će dobiti još novca ali da mora otići van zemlje.Nakon njihovog razgovora Sean i Orlando na jahti vode razgovor o svešteniku. Šon naređuje Orlandu da eliminiše Maria, jer im je postao prijetnja. U toku noći Orlando krišom upada na Mariovo imanje,ulazi u radnu sobu i ubija ga.Na radnom stolu ostavlja pismo u kojem navodi da ukoliko žele dijamant, u roku od dva dana nađu 2 miliona evra koje će Colin,bez prisustva policije donijeti na ostrvo Gospa od Škrpjela, u tačno dogovoreno vrijeme. Te noći Colin i Lorena su ponovo obišli manastir Ostrog,pregledavši sav arhivski materijal koji je snimljen na dane prije i poslije krađe.Colin primjećuje da u jednom momentu Mario Cimaro razgovara sa dvojicom nepoznatih lica od kojih je jedan bio Orlando mlađi 10 godina, okrenut leđima kameri.Colinu je to lice bilo odnekud poznato ali se nije mogao sjetiti.Oko vrata je nosio srebrni lanac.Zumirao ga je i sjetio se da je taj isti lanac prije par dana vidio na Orlandu dok su bili u kancelariji. Pozvao je Jessicu ali joj je telefon bio isključen. Odmah su javili policiji da ispita sveštenika. Kada su stigli vidjeli su Maria kako leži na podu prekriven krvlju, kao i pismo.U povratku su zvali Huan Pabla, koji je trebao čuvati Jessicu ali te noći se vidio sa Paolom koja ga je opila, vodili su ljubav i on je ubrzo zaspao.

     

    Mjesto snimanja Splendid

    Od njega je izvukla informaciju da Filermosa sjutra treba biti prebačena u rekonstruisanu pećinu,a da je ključ od muzeja kod Jessice. Obavijestila je Orlanda koji je pratio Jessicu nakon izlaska iz muzeja.Kada je ušla u kuću i upalila svijetlo vidjela je Orlanda kako sjedi na fotelji i u ruci drži pištolj.Bila je u šoku,priznao je da je on ukrao dijamant i ubio učenika i sveštenika,kao i da je sa lažnom diplomom upao na mjesto njenog pomoćnika u muzeju. Ključevi od sporednih vrata muzeja bili su kod nje. Uzeo ih je i rekao da će je ubiti ukoliko mu se suprostavi.Izašli su ispred kuće gdje ih je čekao auto. Paola je vozila a Orlando i Jessica su sjedjeli pozadi.Kada su stigli ispred muzeja Orlando je izašao a Jessica i Paola su ostali u autu, Paola je imala pištolj tako da Džesika nije mogla pobjeći. Orlando je prišao muzeju sa spoljne strane, ušavši na sporedni ulaz. Stavio je ikonu u kofer i nečujno izašao vani. Njih troje uputili su se ka jahti, kojom će se odvesti na Mamulu.

    Za to vrijeme Colin i Lorena stižu ispred Džesikine kuće i nalaze obijena vrata. U sljedećem kadru Huan Pablo se budi, sav mamuran , shvativši da je prevaren. Uzima telefon i vidi poruke koje mu je ostavio Colin (udara nogom o sto, bijesan što je upao u zamku). Za to vrijeme su se Orlando,Jessica i Paola ukrcali na jahtu i otplovili ka Mamuli, gdje će ih čekati Sean Conery.

    Huan Pablo kontaktira Lorenu,koja mu javlja da su oteli Jessicu i da će ga pokupiti ispred stana. Putem do muzeja Huan Pablo, priča kako je upao u Paolinu zamku, i da to sebi nikad neće oprostiti. Stigavši ispred muzeja Colinu stiže poruka da sjutra u 10h donese novac u Crkvi Gospa od Škrpjela,i da će ubiti Jessicu ukoliko nešto krene loše. Lorena ne želi pustiti Collina samog da nosi novac, već odlučuje otići sa njim. Malom lađom odlaze na ostrvo u ranim jutarnjim časovima kako bi stigli prije njih. Lorena se sakriva , a Colin sa parama čeka ispred oltara. Lorena gleda kako pristiže jahta .

    Orlando i Paola se iskrcavaju na ostrvo.Paola prolazi sa zadnje strane a Orlando ulazi na glavna vrata. Kada je Paola ušla na sporedni ulaz,Lorena se laganim koracima uvukla na jahtu i sakrila se u kabini. Za to vrijeme Colin i Orlando se srijeću u crkvi, Colin ostavlja kofer sa parama na sredini prostorije,Orlando uzima pare i ostavlja praznu kutiju. Kada je Colin uzme u ruke, shvata da je prevaren i da Jessica nije sa njim. Napada Orlanda, u borbi im ispadaju pištolji, u trenutku kada pomislimo da će Colin savladati Orlanda , Paola prilazi Colinu sa leđa i prislanja mu pištolj uz glavu. Colin, shvativši da nema izlaza predaje se.Vode ga na jahtu i vezuju mu ruke i noge. Colin pita Orlanda gdje su odveli Jessicu, a ovaj mu kaže da je na Mamuli sa Šon Konerijem i da će od njih ubrzo ostati samo prah. Uzima pištolj i ubija Paolu iz čista mira a tijelo baca u more. Čuvši da su se zaputili ka Mamuli, Lorena šalje poruku Huan Pablu. Orlando saopštava Colinu da je ispod tvrđave postavio bombu koja jednim pritiskom na dugme daljinskog upravljača, može raznijeti sve u opusu od trideset metara. Ubrzo jahta stiže na Mamulu, iskrcavaju se, a za to vrijeme, čuvši da je bomba postavljena negdje u podnožju tvrđave, Lorena je pokušava naći i prebaciti na jahtu.Colin i Orlando izlaze stepenicama na sprat tvrđave, gdje ih čekaju Sean Conery i Jessica. Šon pita šta se desilo sa Paolom,a Colin mu saopštava da ju je Orlando ubio, i da će isto uraditi sa njim. Šon ne može vjerovati Colinu ali dobija potvrdu od Orlanda. Iznosi sve što je toliko vremena tajio u sebi,on ne želi biti nečiji sluga i cijelog života dobijati ostatke, poput psa,kojeg od rođenja prati ista sudbina (roditelji ga ostavljaju u dom,nakon što je postao punoljetan Šon ga uzima pod svoje okrilje i uvlači ga u svijet mafije. Sve vrijeme je bio njegov potrčko ,ali sad je tome došao kraj).Podiže pištolj i ubija Šona. Lorena za to vrijeme uspijeva odvezati Colina, koji obara Orlanda, tuku se. Na kraju Orlando savladava Colina, uzima kofer i dijamant i bježi sa Mamule. Pali jahtu i nakon što je otplovio 20m, uzima daljinski koji je ostavio na palubi, pritiska ga i zajedno sa jahtom pretvara se u prah. Crnogorsko podmorje i danas čuva tajnu Filermosinog dijamanta. Mnoge ronilačke ekipe tragale su za dijamantom, ali bezuspješno, još uvijek nije nađen.

     

    Marko BATRIĆEVIĆ
    Profesor: doc. dr Maja Bogojević

    Predmet: Ideologija i film

    Godina: II

     

    Previous-Page-Icon   53    Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.