Festivali      CELLE LIGURE GENOA 2011

    Festival Internacionalnog Nezavisnog Filma
    Celle Ligure, Genova, Italija – 18.- 21. avgust 2011.

    Nove anni di Cinema Indipendente tra film, scuola,
    giovani precari e l'esordio della disabilita' nel settore


    Festival Celle Ligure Genoa

    Celle Ligure, Đenova, Italija između 18. i 21. avgusta bila je po deveti put domaćin "Međunarodnog Festivala nezavisnog filma", na kome je prikazano 16 filmova iz oblasti kratkog i dokumentarnog filma, među kojima je i svoju međunarodnu premijeru imao i film crnogorskog reditelja Srđana Stanojevića "Anđeli i kamioni".

    Cilj ovogodišnje Mostre, kako objašnjava Martin Zanchetta, umjetnički direktor festivala u Celle Ligure, jeste da ponudi publici filmska ostvarenja kako već afirmisanih filmskih autora i nezavisnih film makers-a, tako i ostvarenja novajlija u svijetu filma koji su svoje radove realizovali u školi. Sa istim ciljem Festival je ove godine uveo i novinu kroz selekciju "FILM-MLADI" koja je rezultat saradnje odjeljenja za omladinsku politiku opštine Celle Ligure i produkcijske kuće "Nezavisni Film projekat" sa namjerom da podrži mlade talente koji već rade ili namjeravaju ući u svijet filma. Kap vode, kao zvanični logo selekcije "Film-Mladi" simbolizuje pojedinačno učešće svakog mladog autora koji uranja u more filmske kreativnosti.

      Festival Međunarodnog nezavisnog filma – Celle Ligure 2011. – otvorio je njemački kratkometražni film Vavilon 2084 reditelja Christiana Schleisera, dok je film Anđeli i kamioni, Srđana Stanojevića prikazan 19. avgusta u okviru selekcije "Mladi-Film".

    Stanojevićev film je priča o odrastanju, o načinu na koji djeca prihvataju realnost i brutalnost života, kako uz pomoć vjere i mašte prihvataju gubitak roditelja i koliko su jaki i spremni za sopstvenu budućnost. Dječak Vasilije (Veljko Čurović) vodi nas kroz priču o svom velikom danu u kome je dva puta, zahvaljujući svojoj opčinjenosti kamionima bio na ivici života, u kome je ponovo pronašao svog idola među šoferima (Mladen Nelević), ali i o danu u kome je shvatio da, bez obzira na strahove svoje majke (Ivana Mrvaljević) koja bi ga htjela sačuvati od velikog bola, želi i mora slijediti svoju pasiju i svoje snove.

    Scenario za kratkometražni film Anđeli i kamioni, rađen kao ispit prve godine na predmetu Fimska režija, potpisuju Srđan Stanojević i Stela Mišković., direktor fotografije je Željko Bracanović Kokos. U filmu igraju Veljko Čurović (prvi puta na filmu), Ivana Mrvaljević i Mladen Nelević.

     

    {youtube}WcTdihJJIWo{/youtube}

     

    Talenat Srdjana Stanojevića, još uvijek studenta Fakulteta dramskih umjetnosti na odsjeku Filmska i TV režija, u klasi profesora Nikole Vukčevića, ovim učešćem pokazao se još jednom i van granica Crne Gore, kao i na ovogodišnjem Motovunskom Festivalu sa filmom Balkan Blues.

     

    Ivana MRVALJEVIĆ

    Previous-Page-Icon   38    Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.