Festivali      HERCEG NOVI 2011

    NAGRADE:

    GRAND PRIX – VELIKA ZLATNA MIMOZA dodjeljuje se filmu KAKO SU ME UKRALI NEMCI reditelja Miloša Radivojevića. Žiri smatra da je pred sobom imao "čisto remekdjelo moderne evropske kinematografije: snažnu, potresnu, pametnu i plemenitusagu, koja je ne samo auotobiografija jednog velikog umjetnika, već i čitavognašeg regiona, države i skupine država i ideja, od njihovog sastajanja, ratovanjado raspada, autobiografija o drugima, o svima nama".

    ZLATNA MIMOZA ZA REŽIJU dodjeljuje se reditelju Milošu Miši Radivojeviću za film KAKO SU ME UKRALI NEMCI, "za virtuozno komponovanje izuzetno složenog filmskogtkiva, za imaginativnost i inovativnost, za rediteljski rad kakav se rijetko viđa."

    ZLATNA MIMOZA ZA NAJBOLJI SCENARIO dodjeljuje se Đorđu Milosavljeviću za scenario filma NEPRIJATELJ. "Autor ovim scenarijem jedinstvo vremena, mjesta i radnje transformiše u sveobuhvatnojedinstvo opasnosti, dajući mu univerzalni značaj."

    ZLATNA MIMOZA ZA NAJBOLJU KAMERU dodjeljuje se Radoslavu Vladiću za film KAKO SU ME UKRALI NEMCI," za izuzetnost u prenošenju rediteljskih zahtjeva u brilijantnu filmsku sliku, za perfekciju u svakom detalju, za sposobnost da kamerom izrazi višeslojnost jedne velike priče.

    "SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA dodjeljuje se reditelju Branku Baletiću za film LOKALNI VAMPIR, "za objedinjavanje autentičnog autorskog prosedea i komunikativnosti bioskopskog filma".

    NAGRADA MILAN ŽMUKIĆ koju tradicionalno dodijeljuje Filmski festival Herceg Novi- Montenegro Film Festival za ukupan doprinos Festivalu pripala je ove godine reditelju Branku Baletiću. Nagrada se sastoji od statuete, rada hercegnovskogvajara Nikole Nikše Kosića i slike, rada akademskog slikara Ljubisava Milunovića.

    NAGRADA FONDACIJE ŽIVKO NIKOLIĆ za osoben pristup filmskom izrazu dodjeljuje se Željku Sošiću za film MALI LJUBAVNI BOG."U svijetu tranzicijske pravde, gdje su moralna pitanja i norme postali odbačeni isurovo ismijavani, ovaj mladi reditelj svojim originalnim autorskim pristupom,delikatnim radom sa glumcima, beskompromisno, ali i izrazito zrelo stvara jedanpoetski svijet u kojem su sloboda, moral i odgovornost pojedinca od presudneživotne važnosti."

    SPECIJALNA NAGRADA za hrabar umjetnički pristup dodjeljuje se Nemanji Bečanoviću za film Posljednje poglavlje.

    ZLATNA MIMOZA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU dodjeljuje se ex aequo Tihomiru Staniću za ulogu Dabe u filmu NEPRIJATELJ, reditelja Dejana Zečevića i Jordanu Simonovu za ulogu Mirse u filmu PANK NIJE MRTAV, reditelja Vladimira Blaževskog.

     

     

    "Tihomir Stanić je ulogom Dabe, svedenim sredstvima, ostvario fascinantnu kreacijudijaboličnog i tajanstvenog demijurga dokazujući time da je glumac centar filmskogsvijeta.Jordan Simonov u ulozi Mirse oživljava pank filozofiju otpora prema tiraniji banalnostisavremenog balkanskog svijeta."

    ZLATNA MIMOZA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dodjeluje se Jeleni Đokić za ulogu Jelene u filmu KAKO SU ME UKRALI NEMCI reditelja Miloša Radivojevića,"za maestralno plovljenje kroz široki spektar osjećanja lika koji tumači, za tanano, nijansirano igranje svim sredstvima glumačkog izraza, za vanserijsku skalu dubokih promjena u jednom jedinom krupnom".

    Zeljko Sosic


    Maja BOGOJEVIĆ

    Previous-Page-Icon   37    Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.