Mala Educacion     FAKULTET UMJETNOSTI UDG

     

    Moj idealni film: "Look Closer"

     

    ZANR : DRAMA

    REZIJA : JELENA DJORDJEVIC
    SCENARIO : DARKO OBRADOVIC
    PRODUCENT : FARAH ADEMOVIC

    NARATOR : /
    ULOGE : MAJA TODOROVIC,BOJAN BACA,JELENA BUJISIC
    MUZIKA : TOTO, CELINE DION
    KINEMATOGRAFIJA : ROBERT FRAISSE
    DISTRIBUCIJA : NEW LINE CINEMA
    JEZIK : ENGLESKI
    MESTO SNIMANJA : TIVAT, PODGORICA - CRNA GORA.
    BUDZET : $ 40 MILIONA
    BRUTO PRIHOD : MNOGO
    KRATAK SADRZAJ

     

    Tivat,1980. Godina. Na svet je tesko donesen Andrija,ali je spasen,I nakon nekoliko dana donet je u svoj skromni dom,I zivio sa samohranom majkom (Maja Todorovic). Kada je vec stasao da krene u skolu,odvela ga je majka do ucionice,I od tog dana deca su se pogrdno salila na racn njegove majke jer nije imala jedno oko,I izgledala je ruzno I zastrasujuce cak.kako je vreme odmicalo,Andrija je zamolio majku da ga vise ne prati u skolu,isprva ne govoreci zasto. Zapravo ,on se stideo lika svoje majke. Nije zeleo da mu se drugovi iz skole smeju zbog toga. Zato ga je majka prvo cekala u holu skole,onda ispred skole,kasnije u ulici,na dnu ulice,u drugoj ulici,sve dok ga vise uopste nije cekala,I Andrija je sam dolazio kuci. Nju je to bolelo,I zao joj je bilo sto je se njen sin jedinac stidi. Ali nije uspela da mu objasni da ne treba tako da postupa. Pritisak dece I njihovis neslanih sala na racun njegove mame je bio prejak,I decak je bio stalno ljut. I kada je bio kuci sam sa njom,poceo je drsko da joj odgovara,nije mu prijao vise ni njen zagrljaj,ni poljubac,niti je zeleo da razgovara sa njom,bio je ljut,jeo je sa prezirom. Njegove okice su ustvari bile pune neobjasnjive mrznje. Majka nije znala sta da radi da je njeno dete ponovo,ili uopste zavoli. Postupala je upravo onako kako je Andrija zeleo. Krila se,nije previse izlazila ni u malo dvoriste kuce. I tako godinama.

    Andrija(Bojan Baca) se nije promenio ni u srednjoj skoli. Majka je bila samo osoba koje je tu kada on dodje kuci,I cinila se kao stvar,kao iscepani namestaj koji mu samo smeta. Ponekad je cak I nije primecivao. Drustvo mu nikada nije doslo kuci,neki su cak I tvrdili da on nema majku,a nekim on to nije ni porekao. Samo je cutao. Nije davao nikakve znake zabrinutosti prema njenom zdrastvenom stanju koje se iz godine u godinu pogorsavalo. Jednostavno nije ga bilo briga. Jednom ,Andrija je krenuo na ekskurziju,I slucajno je kuci zaboravio kesu sa hranom za put. Njegova majka je uzela kesu I krenula ka skoli da mu je donese. Usla je u autobus,I zamolila Andriju da izadje. Kada su mu videli majku drugovi poceli su da se smeju,nastali su cak I vicevi. Andrija je izasao,I poceo da vice na nju,da je vredja,govoreci kako ne zeli vise da je vidi,I da ona za njega ne postoji. Kada se vratio sa ekskurzije nije progovorio rec sa majkom. Nju je sve to mnogo bolelo I svakog dana je plakala.

     
    Andrija je napustio kucu kada je upisao fakultet. Otisao je u Podgoricu , I ziveo u domu. Za njega je majka bila mrtva. Nikada je nije zvao,niti joj je rekao kako da ga dobije,da cuje bilo sta o njemu. Kada je zavrsio faulted,ozenio se koleginicom. Dobio je dvoje dece,I ziveo je srecno sa njom. Opet,nij=kada nije pominjao svoju majku ni zeni,a ni deci.

    Medjutim ona vise nije mogla da izdrzi bez svog sina,osecala je da mora da se oprosti od njega,s obzirom da je bila jako bolesna,a nije imala novaca za lekove. Trazila ga je,I pronasla je mesto,I adresu stanovanja. Dosla je ispred novoizgradjene zgrade,ispred blindiranih vrata,I bila je srecna sto njen sin ima novca da sebi priusti tako nesto. Kada su se vrata otvorila,na vratima je bila njegova zena(Jelena Bujisic) I na trenutak se uplasila. Odmah su dotrcala I deca da vide ko je na vratima I kada su videli staricu sa unakazenim lice,poceli su da vriste I pobegli u sobu. Njegova zena nije znala kako da reaguje,upitala je ko je ona I tada se pojavio Andrija. I opet,izvikao se na nju,rekao da ne dolazi,da mu je unistila zivot,I da napokon zivi mirno I srecno,da mu je uplasila decu,I da za njega ona ne postoji.

    Starica je otisla u Tivat uplakana,tesko je disala,mrzeci zivot I sve sto je stvorila. Kada je usla nap rag kuce,zagrila je Andrijinu sliku,I umrla. Sutradan javljeno je Andriji da dodje na sahranu ako zeli. Njegova majka je bila sahranjena u dvoristu kuce,jer nisu imali novaca za grobnicu.Andrija je ipak dosao,I usao u kucu. Na stolu je pronasao pismo u kojem je pisalo "Andrija., u nasem dvoristu nalazi se malo drvo ruze. Kada si bio dvogodisnji decak igrao si se,pao I povredio oko. Tacnije,izgubio sig a. ja sam bila jedina koja je mogla da ti da oko. Voli te tvoja mama." Andrija je pao na kolena,I poceo da place.

    Jelena ĐORĐEVIĆ
    Profesor: doc. dr Maja Bogojević

    Predmet: Ideologija i film

    Godina: II

    Danilo Bogojevic crtez

     

    Previous-Page-Icon   56    Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.