Moffem 2012.       
    Nagrade

    Io Sono Li

    KOTOR, 16. septembar: Nagrada „Živko Nikolić" za najbolji film prvog Montenegro Filmskog Festivala Mediterana (MOFFEM) pripala je ostvarenju „Shun Li i pjesnik" (Io sono Li), italijanskog reditelja Andrea Segrea, saopštio je žiri na današnjoj konferenciji za novinare.

    Žiri u sastavu Bruno Kragić (Hrvatska), Eva af Geijerstam (Švedska) i Ajvor Dalan Vik (Norveška) odlučio je da nagrada za najbolju fotografiju „Princeza Ksenija" pripadne Juretu Verovšeku, direktoru fotografije filma „Posljednje poglavlje" autora iz Crne Gore Nemanje Bečanovića.

    Direktorica festivala Maja Bogojević i umjetnički direktor Ronald Bergan saopštili su na današnjoj konferenciji za novinare da specijalna nagrada za filmskog autora „Meduza" pripadne Igoru Toholju, dokumentaristi iz Srbije.

    "Nagradu za najbolji film dodjeljujemo italijanskom filmu za lirski, ali ne i melodramatski prikaz odnosa dvoje marginalaca u italijanskom društvu koje može biti shvaćeno i kao metafora društva u cjelini", kazao je Bruno Kragić, dodajući da nagrada za fotografiju pripadne Juretu Verovšeku za fotografiju filma „Posljednje poglavlje", gdje je fotografija jedna od ključnih komponenti u formiranju vrlo sugestivne atmosfere i slike svijeta koji dovodi u konflikt urbano i primordijalno. Nagradu "Princeza Ksenija" večeras će u Kino Boka uručiti autorima filma "Posljednje poglavlje" princeza Altinaj Petrović.

    Prvi MOFFEM počeo je u četvrtak, 13. septembra, na kojem su prikazani filmovi iz Crne Gore, Francuske, Italije, Slovenije, kao i dokumentarci iz Srbije i Irske. Festivalski koncept čine dva segmenta, takmičarski i Cinemagora.

    Film „Arheo", reditelja Jana Cvitkoviča, otvorio je MOFFEM, a u okviru takmičarskog dijela prikazano je još pet ostvarenja: „Posljednje poglavlje" Nemanje Bečanovića, „Mali ljubavni bog" Željka Sošića, „Sveti motori" Lea Karaksa, „Shun Li i pjesnik" Andrea Segrea i „Kruha i igara" Klemena Dvornika.

    Filmove su selektovali umjetički direktor festivala, Britanac Ronald Bergan i direktorica ove filmske smotre Maja Bogojević.

    Program Cinemagora obilježio je dvije specijalne projekcije: francuskog filma koji je sniman i u Crnoj Gori „Čovjek koji je želio živjeti svoj život" reditelja Erika Lartigoa i ostvarenja „Lokalni vampir" Branka Baletića. Publika je pogledala i pet dokumentaraca Igora Toholja, među kojima je bila svjetska premijera Toholjevog filma „Šta nedostaje ovoj slici". Tokom četiri dana festivala prikazano je britansko ostvarenje „Šta je film koji se zove ljubav" Marka Kansensa, kao i kratki filmovi.

    Propratni program MOFFEMA bio je i nastup svjetske zvijezde Emili Sande, kao i izložba neobjavljenih fotografija Živka Nikolića, autora Petra Nikolića, na kojoj je promovisana i knjiga "Lepota poroka" Živka Nikolića.

    Izjava Andrea Segre, dobitnika glavne festivalske nagrade Zivko Nikolic"

    "Nowdays, the international network of Art film festivals is one of the most important source of cultural and commercial support for young and independent cinema. I really thank the MOFFEM Festival of Montenegro for the prize to "Io sono Li" and I hope to have one day the pleasure to be present at one of it's future editions."


    www.moffem.org

    Previous-Page-Icon   11    Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.