Festivali           


    Underhill: Moguća misija


    underhill

    Misija 7. UnderhillFesta, koji je ove godine održan od 2. do 9. juna u Podgorici, i ovog puta ispunjena. UnderhillFest - međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma pokazao je da je crnogorska publika veoma zainteresovana za svijet kreativnih dokumentarnih filmova. Festival je uspio da nađe put do svoje autentične publike, od regularnih ljubitelja dokumentarnog filma, preko srednjoškolaca i studenata željnih saznanja o ovom filmskom izrazu, pa do stručne javnosti koja doprinosi kolektivnoj filmskoj edukaciji.

    UnderhillFest je posvećen dugometražnim dokumentarnim filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću,idejom i snagom svojih priča. UnderhillFest kao takav predstavljao je pravi izazov u Crnoj Gori,i u programskom i producentskom smislu. Cilj festivala je prvenstveno edukacija javnosti o posebnom mjestu koje ovaj filmski rod uživa u svjetskoj kinematografiji, kao i o moći koju dokumentarni filmovi imaju u predstavljanju i rješavanju kako onih gorućih, tako i onih naizgled nebitnih, društvenih problema u svijetu.

    {niftybox background=#afdeb2, width=360px}Žiri 7. UnderhillFesta, međunarodnog festival dugometražnog dokumentarnog filma, u sastavu: Tamara Drakulić - rediteljka iz Srbije, Dušan Kasalica – reditelj iz Crne Gore i Igor Bezinović - reditelj iz Hrvatske odlučili su da nagrada Maslačak u međunarodnoj selekciji pripadne filmu "Ispod Sunca" reditelja Vitalya Manskya. Kako je obrazložio žiri - Maslačak u međunarodnoj selekciji dodjeljujuo filmu koji je iskoristio politička ograničenja za stvaranje originalnog stilskog izraza temeljenog na inteligentno prepoznatom konceptu, pažljivo i precizno komponovanoj fotografiji i diskretnoj montaži.

    Nagradu Maslačak u regionalnoj selekciji dobio je film "Dom" reditelja Metoda Peveca.

    "Maslačak za najbolji regionalni dokumentarac na ovogodišnjem UnderhillFestu dodjeljujemo filmu koji vještim preplitanjem nekoliko narativnih linija na jednostavan način predstavlja položaj radnika i vrijednosti čovjeka u savremenom društvu. Jak dojam prolaznosti vremena ostvaren je posve konvencionalnim i nepretencioznim filmskim jezikom", navodi se u obrazloženju žirija.

    Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj selekciji dobio je film "Zud" rediteljke Marte Minorowicz. Kako je obrazložio žiri film je dobio posebno priznanje za lirski izraz postignut upečatljivim nadopunjavanjem slike i zvuka.

    Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dobila su dva filma – "Abdul i Hamza" reditelja Marka Grbe Singha i "Flotel Europa" reditelja Vladimira Todorovića.{/niftybox}

    "Posebno priznanje dodjeljujemo filmu "Abdul i Hamza" zbog hrabrog korišćenja originalne filmske forme u priči o dva putnika koji se slučajno srijeću na putu za koji ne znamo gdje i kako je počeo ni gdje će završiti.  Posebno priznanje dodjeljujemo i filmu "Flotel Europa" koji vještim korišćenjem kućnog videa, kroz intimne, autobiografske moment i portret zajednice izbjeglica gradi autentičan prikaz psihoze rata. Film komunicira s emocijama gledaoca, a pritom ne prelazi granicu patetike", obrazložio je žiri specijalna priznanja.

    Nagradu publike 7. UnderhillFesta dobio je film "Transformersi: Megdan polje Podgorica" reditelja Dušana Vulekovića, kojim je inače u bioskopu Cineplexx i počeo 7. UnderhillFest. U međunarodnoj selekciji, na 7. UnderhillFestu prikazani su i filmovi "Kako postati Zlatan" Fedrika Gerttena i Magnusa Gerttena, "Čopor" Crystal Moselle, "Sonita" Rokhsareh Ghaem Maghami, "Demokratija" Davida Berneta, "Duh Hane Arent" Ade Ushpiz i film "Braća" Wojciecha Starona.

    Osim nagrađenih filmova, publika Underhilla je mogla da vidi i filmove "Kandidat" Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, "Maske" Brankice Drašković i "Bolesno" Hrvoja Mabića. Novi segment UnderhillFesta bio je i program U fokusu, koji je održan u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović", a realizovan s Centrom za ženska prava. U okviru ovog programa prikazani su filmovi „Sonita", „Duh Hane Arent" i „Linija života".

    Program "U fokusu" imao je za temu poziciju žene u današnjem svijetu, a nakon prikazanih filmova, imali smo izuzetno kvallitetne razgovore o temama tih ostvaranja. Govorilo se o prinudnim brakovima, idejama Hane Arent i ženama na Golom otoku.

    Centar za ženska prava je na ovogodišnjem Underhillu izložio i platnene torbe – proizvode radionica za šivenje i sito štampu koje u kontinuitetu organizuje za žene i mlade sa iskustvom nasilja. Prihod od prodaje ovih proizvoda reinvestiran je u nastavak radionica. Dio programa ,,U fokusu" finansiran je kroz projekat ,,Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!' koji je podržala Evropska unija. U okviru UnderhillFesta održan je i edukativni program - Dokuškola - dvodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednje škole. Škola je zamišljena kao upoznavanje sa svijetom dokumentarizma. Predavač je bio reditelj Rajko Petrović, direktor Filmskog festivala „Slobodna zona " u Beogradu. Dvodnevna Dokuškola, uz podršku Fondacije Petrović Njegoš, bila je izuzetno uspješna, a njeni polaznici bili su gimnazijalci iz Podgorice i Danilovgrada.

    U Dvorcu Petrovića održana je i konferencija „Gdje je mjesto kreativnog dokumentarnog filma u Crnoj Gori?", a panelisti su bili reditelj Vladimir Perović, reditelj Robert Tomić Zuber, producent Ivan Đurović, reditelj Senad Šahmanović i umjetnički direktor UnderhillFest-a Vuk Perović. Projekcijom filma "Dejvid Bouvi: Pet godina" u bioskopu Cineplexx zatvoren je 7. UnderhillFest.

    Miroslav Minić

     underhill-2

     

    Previous-Page-Icon    09   Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.