Lucidno        


    Plaćenik


    Film PLACENIK (MERCENAIRE)

    Reditelj : Wolff, Sacha. Produkcija: Claire Bodechon, 3B, 2016, Francuska.

    Uloge: Toki Pilioko, Laurent Pakihivatau, lliana Zabeth.

    Jezik: francuski i valiski.

    Nagrade: Label Europa Cinéma à la Quinzaine des réalisateurs à Cannes 2016, le Valois de la Mise en Scène au Festival du Film Francophone d'Angoulême 2016, le Prix du Public au Festival du Film de la Foa 2016 en Nouvelle Calédonie, sélectionné au Festival international du film de La Rochelle.

    U svom prvom dugometražnom filmu, Saša Volf priča o Soanu (Toki Piliok), mladom ragbisti sa francuskog ostrva Valis i Futuna (francuska prekomorska teritorija Les Îles Wallis-et-Futuna) koga angažuje jedan klub u kontinentalnom dijelu Francuske. Naslov filma, Plaćenik, asocira na pojam vojnika koji se bori za neku stranu državu, ne iz ličnog uvjerenja već zbog novca. Međutim, Soan nije stranac : 'Ja sam Francuz', objašnjava on svojoj novoj djevojci.

    Gostujući na francuskoj televiziji France 2 (oktobra 2016.), Saša Volf pojašnjava da je uočio kod mladih ragbista koji dolaze iz francuskih prekomorskih teritorija jednu vrstu otuđenosti, zbunjenosti, usled neprihvatanja od strane sredine u koju su došli. Uprkos činjenici da su francuski državljani, oni su često viđeni kao stranci u očima stanovnika kontinentalne Francuske čiji je pogled nerijetko prožet predstavama zapadne civilizacije. Soan će pokušati da promijeni taj pogled odnosno način na koji 'taj drugi' posmatra svijet oko sebe. Tema kojom se bavi ovaj film i njegovo iščitavanje mogli bi se uvrstiti u postkolonijalne sudije koje proučavaju identitetska pitanja, osjećaj otuđenosti i nepripadanja. U ovom konkretnom slučaju riječ je o francuskom identitetu i problemima u vezi sa njegovom percepcijom u različitim socijalnim i kulturnim kontekstima. Reditelj filma smatra da ova izuzetno aktuelna problematika otvara nove perspektive i mogućnosti istraživanja u francuskoj kinematografiji.

    Susret sa ragbistom jednog lionskog kluba Loranom Pakihivatauom (igra ulogu Abrahama, okrutnog agenta koji angažuje mlade valiske ragbiste) inspirisaće Volfa da snimi ovaj film. Loran će mu objasniti da je ragbi veoma popularan u Okeaniji kao i da su njihovi igrači najčešće angažovani kao stubovi prve linije u timovima u kontinentalnoj Francuskoj. Čuvši sa kakvim se izazovima i problemima Loran susreo po dolasku na kontinent, reditelj je shvatio da se tamo, ali i drugdje, često zaboravlja na čitav jedan aspekt francuskog identiteta.

    Soane želi da ode iz Numee da bi igrao za jedan klub na kontinentu. Međutim, od samog početka, otac Leone (Petelo Sealeu) žestoko se suprotstavlja njegovom planu. U jednom trenutka otac postaje veoma nasilan ali ne uspijeva da odvrati Soana od njegove namjere. Nakon što je brutalno otjeran iz očeve kuće, on povjerava svoju sudbinu Loranu koji ga bezobzirno napušta u trenutku kada stižu na kontinent i to samo zato što je u međuvremenu mladi sportista izgubio na kilaži i klub ga više ne želi. Na sreću, sasvim slučajno kod sebe ima broj jednog zemljaka, Sozefa (Mikaele Tuugahala) takođe ragbiste, koji će mu pomoći da nađe novi klub. Soan će se i tamo suočiti sa siromaštvom, teškim uslovima života i problematičnim međuljudskim odnosima u klubu. Budući da dolazi izdaleka, pojedini igrači u klubu ismijavaju ga zbog njegovog porijekla, izgleda, naglaska, jednostavno zbog svega onoga što on jeste. Kasnije će se ponovo pojaviti i njegov nekadašnji agent i pokušati da mu otme zarađeni novac. Još jedanput će ovaj snažni i odlučni ragbista, stub sa prve linije igre, patiti zbog nepravde i suprotstaviti joj se.

    Uprkos svemu tome, na formiranje njegove ličnosti najviše je uticala bliskost sa majkom i mlađim bratom. Osim uzajamne ljubavi i poštovanja, tu je i privrženost njegovoj rodnoj Numei, beskrajnom okeanu, polinezijskom nebu. Njegova emotivna priroda učiniće da se zbliži sa Korali (lliana Zabeth) djevojkom u kojoj on prije svega vidi ljudsko biće tako da bez oklijevanja želi da se zauvijek veže za nju. U odnosima sa drugima, Soan je izuzetno pozitivan i nježan. Ove dvije suprotstavljene realnosti sukobiće se i prouzrokovati snažnu reakciju u njemu. U jednom izrazito neprijateljskom okruženju kao što je svijet ragbi sporta, Soan će se oduprijeti i boriće se protiv svih onih koji pokušaju da ga spriječe da ostvari svoje snove ili da naude osobama koje voli.

    Uprkos svim nedaćama, uspjeće da prikupi mentalnu i fizičku snagu, da se dokaže na terenu i dobije jedan mnogo povoljniji sportski transfer. Nakon toga, izboriće se i s ucjenama bivšeg menadžera kao i svog prvog kluba, dok će sa svojim ocem konačno prekinuti sve veze.

    I dok kamera u krupnom planu prati svaku promjenu izraza na Soanovom licu, mi saosjećamo sa njim jer on personifikuje sve one koji pate zbog nepravde. Iako je u potpunosti svjestan da je uzrok njegove patnje nedostatak očeve ljubavi, predrasude i nehumanost u međuljudskim odnosima, on je odlučan u namjeri da promijeni postojeće stanje stvari. Tu svoju ličnu bitku Soan započinje onog trenutka kada se suprotstavlja nerazumnoj tvrdoglavosti svoga oca i kada odlučuje da napusti njegovu kuću. Zapravo, on kreće u potragu za svojim mjestom u svijetu. Boreći se za bolji život svoje majke i mlađeg brate, za Korali, za svoj klub, Soan će učiniti da njegovo okruženje postane bolje mjesto ne samo za njega već i za njegove bližnje. Naposletku, vraća se u svoju voljenu Numeu gdje će pronaći duševni mir i postati svjestan snage svoje ličnosti. To će ga još više podstaći da djela u svome okruženju jer želi da ga učini humanijim i više po mjeri čovjeka. Postavši dijelom sveukupnog makrokosmosa, njegov lični mikrokosmos, prožet nekom vrstom univerzalne harmonije, uticaće i na druge lične univerzume. Soan je beskompromisni borac za svoje pravo na sreću i napredak pri čemu crpi ogromnu snagu u sopstvenom altruizmu, ali i u svemu onome što nosi u sebi kao civilizacijsko nasleđe vezano za njegov lični, društveni i kulturni konteks.

    Skoro sve uloge u filmu povjerne su glumcima amaterima. U glavnoj ulozi pojavljuje se tako Toki Pilioko koji je i u realnom životu ragbista, porijeklom sa Valisa i Futune. Dodajmo ipak da on nije imao neprijatna iskustva nakon dolaska na kontinent, poput onih ispričanih u filmu.

    Scene su najčešće snimane u u realnom okruženju ragbi timova što je omogućilo reditelju da djelimično primijeni tehniku koju je koristio u svojim dokumentarnim filmovima. Uočljiva je tehnika kojom je Soanovo lice u krupnom planu što ističe njegovu ekspresivnost i emocije. Osim toga, opšti plan igra važnu ulogu kod simbolike afektivnih veza glavnog lika sa rodnim krajem. Na početku filma, jedan predivni total prikazuje polinezijski krajolik koji Soan upravo napušta podvlačeći njegovu vezanost za taj kraj, osjećaj usamljenosti i silinu emocija koje u njemu izaziva poslednji pogled na ostrvo, okean i nebo. Na kraju filma, jedan srednji plan prikazuje predivni polinezijski lokalitet kao mjesto susretanja različitih svjetova u čijem centru stoji Soan, okružen tradicijom, mitovima, elementima savremene civilizacije, sada u potpunosti svjestan svoje snage i sposobnosti da kreira svijet oko sebe.

    Bibliografija

    Televizijski programi
    La télévision France 2, programme de variété et de sport du dimanche 2 octobre 2016, les heures de l'après-midi.

    Web sajtovi i blogovi

    Sylvie-Noëlle. [Critique] Mercenaire, le 5 octobre 2016. Blog visité le 10 décembre 2016.

    Morice, Jacques. Mercenaire, critique lors de la sortie en salle le 5 octobre 2016. Site visité le 17 janvier 2017. URL:

    Dugois, Julien. Mercenaire, un film de Sacha Wolff: critique, le 19 août 2016. Site visité le 17 janvier 2017. URL: https://www.cineseries-mag.fr/mercenaire-un-film-de-sacha-wolff-critique-72089/.

    Video snimci na YouTube
    Skript.fr. Mercenaire - Rencontre avec le réalisateur Sacha Wolff, le 4 octobre 2016. Site visité le 10 janvier 2017. URL:

    Film
    Wolff, Sacha. Mercenaire, [Film]. Site visité le 9 janvier 2017. URL:.

     

    dr Sonja Špadijer, profesorica francuskog jezika, Filološki fakultet, Nikšić
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

    mercenaires2

     

     

    Previous-Page-Icon    09   Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.