Lucidno       


    Dizajnerka: Helen Rose

    Rose Helen

    Jedno od važnih imena koje nedostaje u obilju počasti odatih Elizabeth Taylor kada je preminula prošle godine, jeste vodeći kostimograf MGM-a iz 1950-ih Helen Rose, koja je bila uglavnom odgovorna za pojačavanje Taylor-ine zbunjujuće senzualne slike na vrhuncu njene slave.

    Rose-ini dizajni stavljaju snažan akcenat na siluetu. Oni su bili elegantni i svedeni, ali ipak inovativni, izgledajući prirodno uprkos svojoj teatralnoj prirodi. 'Jednostavne i dramatične', tako je Rose opisala svoje haljine pravljene za Taylor. 'Ako imate veličanstven dragulj, stavite ga u jednostavno okruženje – ne skrećete pažnju s njega sa mnogo detalja.'

    {niftybox background=#8FBC8F, width=360px} Nije nestvarno spekulisati da bi naše poštovanje prema Taylor bilo ozbiljno smanjeno bez Rose. Elizabeth Taylor je imala sreću da bude u njenom uzvišenom cvatu u jeku holivudskog studijskog sistema, posebno u MGM-u, u vrijeme stilskog kreatora poput Helen Rose.{/niftybox}

    To je bila izreka koju je Rose slijedila kada je dizajnirala za Taylor, uključujući i bijelu haljinu od šifona sa dubokim V izerezom u filmu Cat on a Hot Tin Roof (1958). ''Kada se pojavio 'inspektor za grudi', pogledao me je jednom i pozvao me da dođem do merdevina, ''našalila se Taylor.On se popeo,pogledao dolje i rekao je da mi treba treba haljina sa manjim dekolteom, jer su mi grudi bile previše izložene. Da bi zadovoljila' inspektora za graudi' Rose je zakačila broš na prsluk.Ali odmah nakon što je čovjek otišao, broš je uklonjen i legendarni dekolte je bio ogoljen.

    Studio je prvobitno kupljen za predstavu Tennessee Williams-a za Grace Kelly, ali u vrijeme kada je počelo snimanje, ona je postala Princeza od Monaka, u vjenčanici koju je Rose dizajnirala. Bilo je teško zamisliti ženstvenu Kelly kako nosi otkrivajući prijemčivi čipkani negliže koji Taylor prikazuje zavodljivo u ulozi Maggie the Cat. Uzimajući u obzir vrijeme kada je napravljen, to je umanjivalo značaj otvorene homoseksualnosti Williams-ovim komadima,tako da nema sumnje da će Paul Newman-ov lik Brick konačno zaboraviti njegovog mrtvog prijatelja Skipper-a i uživati u bračnom blaženstvu u spavaćoj sobi.

    Za zanosnu, tankog struka 22-godišnju Taylor u filmu The Last Time I Saw Paris (1954), Rose je dizajnirala dvodijelni ljubičasti mantil/haljinu, crnu večernju haljinu na jedno rame, i senzacionalnu sofisticiranu crvenu haljinu, svaka kreacija se isticala kao brojevi u mjuziklu. Taylor je često tražila od Rose da napravi kopije filmskih haljina za njenu ličnu garderobu. Pitanje je da li bi ijedna zvijezda nosila večernju haljinu u svakodnevnom životu koju je kreirao Adrian, Rose-in prethodnik u MGM-u. Njegovim kičastim kreacijama je bilo mjesto u studiju. Mlada žena iz predgrađa može težiti ka tome da nosi slične haljine onima koje je Rose dizajnirala za Taylor, Kelly,Ava Gardner i Cyd Cedric Gibbons. Rose je osvojila dva Oskara za Najbolji dizajn kostima, za filmove The Bad and the Beautiful (1952) i I'll Cry Tomorrow (1955), oba u crno-bijeloj tehnici, a bila je nominovana još osam puta. Rose je bila ta koja je dizajnirala dvije vjenčanice za Taylor:satensku haljinu vrijednu 1500 dolara, sa ¾ dugim velom sa biserima u kombinaciji sa bisernom tijarom za njeno vjenčanje sa Nicky Hilton-om, i drugu još spektakularniju, za njeno izmišljeno vjenčanje u filmu Father of the Bride (1950) –od bijelog satena, sa dekolteom srcastog oblika prekrivenog šifonskim preklopom i sa buketom bijelih orhideja. Haljina je intezivno kopirana od strane njujorških modnih dizajnera i inicirala je pomamu za čipkastim haljinama među nevjestama srednje klase.

    {niftybox background=#8FBC8F, width=360px} Jedno od važnih imena koje nedostaje u obilju počasti odatih Elizabeth Taylor kada je preminula prošle godine, jeste vodeći kostimograf MGM-a iz 1950-ih Helen Rose, koja je bila uglavnom odgovorna za pojačavanje Taylor-ine zbunjujuće senzualne slike na vrhuncu njene slave.{/niftybox}

    Nije nestvarno spekulisati da bi naše poštovanje prema Taylor bilo ozbiljno smanjeno bez Rose. Elizabeth Taylor je imala sreću da bude u njenom uzvišenom cvatu u jeku holivudskog studijskog sistema, posebno u MGM-u, u vrijeme stilskog kreatora poput Helen Rose.

    Ronald Bergan

    Preveli:
    Jasmina Kaljić
    Stevan Milivojević



    Previous-Page-Icon  10     Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.