Festivali       


    Novi crnogorski film u Beogradu

    {youtube}oxMtpIUETU0{/youtube}

    Prvog dana medjunarodnog Festivala kratkometraznog i dokumentarnog filma u Beogradu - prikazani su filmovi studenata zavrsne godine Filmske i TV rezije FDU Cetinje. Pred projekciju okupljenima su se obratili umjetnicki direktor Festivala - Janko Baljak, reditelj i profesor beogradskog FDU, i Nikola Vukcevic, reditelj i profesor cetinjskog FDU.

    - 'Zadatak ovog festivala je da prepozna kvalitet i da ga podrzi, da bude uz njega' - istakao je umjetnicki direktor Festivala reditelj Janko Baljak, pred projekciju novih crnogorskih filmova, dok je prof dr Nikola Vukcevic istakao da je zadovoljstvo upravo crnogorske strane, koja smatra da je oduvijek bila privilegija biti dio ovog znacajnog festivala, a jos vise u godini njegovog velikog jubileja - 60 godina postojanja, i da su zahvalni na povjerenju koje im je ukazano.

    Beogradski mediji su ovih dana ukazali lijepu paznju crnogorskim filmovima i njihovim mladim autorima, a publika je na projekciji svaki film ispratila aplauzom. U publici su, pored mladih crnogorskih reditelja - studenata specijalistickih studija FDU Cetinje, bila poznatih imena srpskog filma, poput glumice Ane Sofrenovic, glumca internacionalne reputacije - Predraga Bjelca ('Hari Poter'), reditelja Srdjana Koljevica, Vladimira Perovica, Nikole Majdaka, Nikole Stojanovica, scenaristkinje Milice Piletic, ali i niza studenata sa beogradskog FDU - koji su dosli da podrze svoje crnogorske kolege.

    Takodje, studenti su ovih dana zajedno sa profesorom Vukcevicem obisli niz kinematografskih kapaciteta koji ne postoje u Crnoj gori i upoznali se sa njihovim radom i demetima: Filmski centar Srbije, najsavremenije postprodukcione kapacitete kompanije Living pictures (filmski efekti i filmska laboratorija), Dolby studio za obradu filmskog tona, te znacajnu filmsku produkciju BAS CELIK reditelja Srdana Golubovica ('Apsolutnih sto', 'Klopka', 'Krugovi') - sa kojima su studenti razgovarali o temama vezanim za savremenu filmsku produkciju, u posljednjih desetak godina i u perspektivama. Jos jedna projekcija filmova mladih crnogorskih stvaralaca bila je odrzana 3-eg aprila, unutar Festivala. Sedam kratkometražnih filmova novije produkcije mladih crnogorskih reditelja diplomaca Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinje je prikazano na 60. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se pod sloganom „Reset" odvija od 2. do 6. aprila. Ova ostvarenja su predstavljena prvog dana festivala u Domu omladine Beograd, i sjutradan u Kinu „Fontana", a u okviru dvije programske cjeline:

    Novi crnogorski film za studenate završne godine Filmske i TV režije, i Komšiluk, u kome je uz filmove sa Balkana bio prikazan i kratkometražni film „Sve to" reditelja Branislava Milatovića.

    - Ponosni smo nakon projekcije filmova, vjerujuci u rad nasih studenata i njihovih profesora sa FDU Cetinje. Dug je put bio doci do ovdje, i ispunjavajuci je, kako za studente tako i one koji su sa njima radili svih ovih godina. Takodje, kroz cinjenicu da ovo nije festival studentskog filma - vec respektabilni medjunarodni filmski festival na kome su prikazani filmovi crnogorskih studenata filmske i tv Rezije, u godini svog velikog jubileja - dovoljno govori o ponosu nasih studenata sto su ovdje, kao i o vjetru u ledja koji su dobili ovim beogradskim projekcijama. Takodje, nekako vjerujem - polako postaje jasno - kroz medjunarodno festivalsko prisustvo filmova nasih studenata (od Kustendorfa, preko Motovuna, do Sarajeva, Banjaluke, Ljubljane ili Pristine) - sta mi to i kako radimo na ovoj katedri FDU Cetinje, koja ove godine slavi svoj mali (ali znacajan) jubilej: 10 godina postojanja. Projekcije filmova naših studenata van granica Crne Gore uvijek nas raduju, jer su lijepa prlika da se oni odmjere sa regionom. Još više kada se ima na umu jedna dosta komplikovana finansijska situacija koja traje, a svi smo svjesni koliko zapravo košta kinematografija, koliko je ona kao umjetnost složena, i da nije lak put našim studentima da dođu do znanja. Projekcije na ovom festivalu su podsticajne, kako za studente, tako i za Fakultet uopšte, i vjerujem da će biti jedna lijepa škola za ovu generaciju koja, za koji mjesec, završava studije, a već uveliko je u kinematografskoj praksi u Crnoj Gori - snimaju, rade, bore se – kazao je za doc. dr Nikola Vukčević, rukovodilac studijskog programa Filmska i TV režija i predavač Filmske režije na cetinjskom FDU.

    On pojašnjava da će programska cjelina Novi crnogorski film donosi radove studenata specijalističke godine Senada Šahmanovica („Mašina za pisanje"), Gojka Berkuljana („Krug"), Ivana Salatića („Intro"), Milane Jovanović („Eho"), Vuka Markovića („Equilibrium vitae") i film sa II godine - Srđana Stanojevića („Balkan blues"). Riječ je o godišnjim ispitnim filmovima iz predmeta Filmska režija, snimljeni u produkciji fakulteta i u saradnji sa TVCG, osim filma „Eha" koji je snimljenog u saradnji sa podgoričkim Fakultetom vizuelnih umjetnosti, i u produkciji Jelene Đurđić i Marine Knežević.

    U filmovima igraju crnogorski glumci mlađe i srednje generacije, kao i studenti sa klasa prof. Branislava Mićunovića i Branimira Popovića.

    Filmovi su djelimično finansirani sredstvima Ministarstva naukei pomognuti kapacitetima Javnog servisa RTVCG.

    Jedan od najdugovječnijih u Evropi, nastao iz nekadašnjeg dokumentarnog segmenta Pulskog festivala, u jubilarnom izdanju takmičarski će se predstaviti više od 80 filmova, uz selekcije sa festivala u Tokiju i Londonu, ostvarenja iz regiona, filmove o kontrastima današnje Rusije i problemima moderne Ukrajine, zanimljive rokumentarce i tradicionalni program „Vrelo". U konkurenciji za nagrade je 48 stranih i 35 srpskih filmova u kategorijama: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film.

    Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo je slavni dokumentarista Želimir Žilnik.

     

     

    Previous-Page-Icon    09   Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.