MEDNARODNI SIMPOZIJ O
    RESTAVRIRANJU FILMSKE DEDIŠČINE

    Ljubljana / Slovenska kinoteka / 10. - 12. april 2017


    simpozijum

    Namen organiziranja dvodnevnega simpozija o restavriranju filmske dediščine je bil osveščanje stroke o pomenu izbrane metode restavriranja in osveščanje širše javnosti o pomenu restavriranja slovenske filmske dediščine ter razumevanju razlike med pomenom remastering in avtorizirano restavriranje.

    Celoten simpozij je bil odprt za javnost in je potekal v angleškem jeziku, vstop je bil prost. Vsa predavanja so bila posneta in z dovoljenjem predavateljev so tudi že objavljena na spletni strani Združenja filmskih snemalcev Slovenije.

    Aprilski mednarodni simpozij o restavriranju filmske dediščine, ki je potekal v Slovenski kinoteki od 10. do 12. aprila 2017, je potrdil, da smo na pravi poti. V enem večeru in dveh dnevih je projekcije in 8 predavanj obiskalo 1034 obiskovalcev, kar kaže na aktualnost teme. Predavali so mednarodni uveljavljeni strokovnjaki s področja restavriranja:

    - David Walsh: Restavriranje – zakon!

    - Oliver Hanley: Moja Re-re-re-restavracija!

    - Jonáš Svatoš, Matěj Strnad, Tereza Frodlová, Jeanne Pommeau: Digitalna restavracija filmov v narodnem filmskem arhivu (Národní filmový Archiv, NFA) v Pragi, ki je bila finančno podprta s strani programa FM EGP

    - Paul René Roestad: Vloga direktorja fotografije pri procesu restavriranja

    - Reto Kromer: Pred začetkom restavracije

    - Davide Pozzi: Tehnični in etični vidiki restavracije

    - Benjamin Lerena: Prednosti lenega restavratorja zvoka

    - Annike Kross: Restavriranje zgodnjih barvnih filmov v nenehnem razvoju. Primer: re-restavracija zbirke Desmet

    Med slovenskimi filmskimi arhivarji, restavratorji in avtorji se je v procesu restavriranja filmov Sedmina, Dolina miru in To so gadi v zadnjih dveh letih za dobrobit rešitve filmske dediščine naredila skupna pozitivna energija. Zarisal se je proces restavriranja, ki ga je simpozij o restavriranju le še potrdil in nam dokazal, da razmišljamo pravilno. Ugotavljamo, da so prisotni in širša javnost simpozij pozitivno sprejeli in izrazili navdušenje.

    Pomembno je tudi to, da simpozij „nadaljujeje svojo pot". Združenje filmskih snemalcev Slovenije se skupaj z ostalimi filmskimi združenji in institucijami bori za ohranitev slovenske filmske dediščine.

    Fotografije, celoten program, CV predavateljev, brošura in posnetki predavanj v angleščini so na ogled na spletni strani http://zfs.si/foto-in-video-simpozij-o-restavriranju-filmske-dediscine/

     

     

     

    Previous-Page-Icon    09   Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.