Festivals        24. SARAJEVO FILM FESTIVAL, 10-17. AVGUST 2018

    Festival svih festivala jugo-istočne Evrope

     

    sarajevofilmfest

    24. festivalsko izdanje SFF-a, sa 266 prikazanih filmova iz 56 zemalja, 18 programa, 700 predstavnika iz 30 zemalja i 100,000 posjetilaca, povrđuje iznova da se ovaj festival održao kao vodeća regionalna platforma za filmske promocije i industrijska povezivanja za ko-produkcije jugo-istočne Evrope. Prema mnogim izvještajima, festival je veoma važan segment ekonomskog života Bosne i Hercegovine, posebno u turističkoj sferi. Naime, od 30,000 turista koji posjete Sarajevo u vrijeme festivala, 10,000 su došli zbog festivala, generišući prihode od 26,6 miliona Eur. Festival igra i krucijalnu ulogu u razvoju lokalnih publika, značajno doprinoseći razvoju produkcije i, uopšteno, audio-vizuelne industrije u južno-istočnoj evropskoj regiji. Deklaracija Sarajeva, usvojena nakon konferencije na SFF 2015. godine, a trentuno u razmatranju Savjeta Evrope, predstavljala je snažan podsticaj za razvoj politike o rodnoj ravnopravnosti u filmskom sektoru.

    Festival je otvorilo maestralno ostvarenje sofisticirane extravaganze sada već proslavljenog evropskog autora - Hladni rat, Poljaka Pawela Pawlikowskog. Ovogodišnji takmičatski program je uključivao četiri svjetske premijere: dva rumunska filma - Ljubav 1. Pas, u režiji Floriana Şerbana (pobjednika Grand Prix žirija u Berlinu 2010. sa filmom Ako želim zviždati, zviždaću) i Jedan ipo princ, autorke Ane Lungu, hrvatski Sam samcat, autora Boba Jelčića, (čiji je prvi film Stranac nagrađen Srcem Sarajeva za najbolju glavnu mušku ulogu Bogdana Diklića 2013.), a iz Turske stiže dugo-metražni prvijenac Osmana Doĝana, Kradljivci goluba. Regionalnu premijeru u okviru takmičarskog programa su imali i nekoliko važnih naslova sa festivala u Kanu i Berlinu, među kojima je najzapaženiji bio Teret, Ognjena Glavonića. Međunarodnu premijeru je imao još jedan film iz Hrvatske, Mali, Antonia Nuića, a u okviru ne-takmičarskog Fokus programa, prikazano je osam filmova iz jugo-istočne Evrope, uključujući: Beskonačni fudbal, Corneliua Porumboia, Krijumčarenje Hendrixa, Mariosa Piperidesa, Ne ostavlaj me, Aide Begić, Ne dodiruj me, Adine Pinitilie-e, smjeli provokativni film, dobitnik ovogodišnjeg Berlinala, neka vrsta ženskog Lars von Triera, ali progresivnijeg, kliničkijeg i politički korektnijeg, dakle efektnijeg umjentičkog djela, koji vas uz moćan soundtrack Eistürzende Neubaten-a ne može ostaviti nikako ravnodušnim. U okviru sjajnog Omaža turskom velikanu Nuri Bilge Ceylanu, prikazano je i njegovo najnovije ostvarenje Drvo divlje kruške.

    Program Suočavanje sa prošlošću započeo je specijalnom projekcijom filma Chris the Swiss (Chris Švajcarac) autorke Anje Kofmel (čiji ćete intervju čitati u ovom broju Camere Lucide) – u saradnji sa međunarodnim festivalom u Roterdamu i njihovom inicjativom IFFR Live, 15 evropskih gradova su prisustvovali ovoj projekciji. Prikazani su i flmovi koji su već osvojili priznanja na prestižnim filmskim festivalima: Ne zanima me ako ćemo se upisati u istoriju kao barbari (nagrada za najbolji film, Karlovy Vary), Radu Jude-a, Druga strana svega (nagrada za najbolji film na festivalu dokumentarnig filmau Amsterdamu) Mile Turajlić, kao i Srbenka, Nebojše Slijepčevčića (posebno priznanje žirija na festivalu Visions du réel), a koji je na ovogodišnjem festivalu osvojio i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film.

    Već treći put zaredom, u okviru programa Součavanje sa prošlošću, koji podržava fondacija Robert Bosch Stiftung, održao se i segment „Sajam istinitih priča“, koji predstavlja publici do sada nepoznate priče iz jugoslovenskih ratova 1990-ih, povezujući autore sa predstavnicima organizacija koje se bave istraživanjem i dokumentovanjem dešavanja nedavnih ratova. Goran Zorić je predstavio projekat Stvaranje novog narativa i politike sjećanja, čiji su fokus zločini počinjeni na osnovu etničkih i religioznih razlika, a uključuju pogubljenje 102 djece tokom rata .Edin Ramulić je predstavio Priču Nermina Karagića, koja prati ratne traume 17-godišnjeg Nermina, koji je uspio preživjeti razna mučenja i zlostavljanja, bio je i svjedok ubistvu oca čije je tijelo čak bio prinuđen nositi. Mirna Buljagić je donijela projekat, zasnovan na istoimenoj knjizi Teško da sam bio dijete, autora Amira Šešića, čiji je otac Ibrahim ubijen u genocidu Srebrenice, dok je majka bila u trudnoći sa Amirom, jedva uspjevši da dođe do bolnice u Tuzli. Sabiha Husić iz Medice Zenice, NVO koja pruža psihiološku, medicinsku i ekonomsku podršku ženama i djeci žrtvama rata, donijela je priču o neimenovanoj ženi, koja je bila silovana i odlučila progovoriti o tome, Desilo se, ali ja sam i dalje jaka, a Augustina Rahmanović iz Vive Žene centra za terapiju i rehaibilitaciju iz Tuzle je predstavila projekat o izgradnji mira u zajednicama istočne Bosne.

    Ovogodišnji dobirnik Srca Sarajeva za najbolji dugo-metražni igrani film je Aga (ko-produkcija Bugarska/Njemačka/Francuska), u režiji Milka Lazareva koji se vraća sa sasvim drugačijom pričom nakon njegovog filma Otuđenje (premijerno prikazano u Veneciji, u okviru Dana autora, 2013.) Suptilno nijansirana i nježna priča o starijem bračnom paru smještena je na krajnjem surovom, ledenom sjeveru planete, čiji su teški uslovi života nepojmljivi tzv. 'modernom' čovjeku 21. vijeka. Iako u konvencionalnom linearnom narativu, lucidni, skoro antropološki egzaktan dokumentaristički scenario dvojca Simeona Ventsislalova i Milka Lazarova, uz veličanstvenu fotografiju Kaloyana Bozhilova, film slika oštre kontraste između krajnje tradicionalnog, izolovanog, usamljeničkog, ali ispunjenog ljubavlju života Nanooka i Sedne – koje fantastično i dirljivo tumače neprofesionalni glumci Mikhail Aprosimov i Feodosia Ivanova, i modernijeg, tehnološki 'progresivnog' i otuđenog života na drugoj strani planete, koji živi njihova otuđena ćerka Aga radeći u rudniku dijamanata.

    Nanook i Sedna tvrdoglavo ostaju da žive u svom prirodnom habitatu, jedinom koji poznaju, gdje se svakodnevno moraju boriti za osnovne životne stvari. Da bi se preživjelo u surovim ledenim uslovima, hrana mora da se ulovi a Sedna sopstvenim rukama stvara odjeću i obuću dok Nanook smišlja načine da odbrani njihov životni prostor od nemilosrdnih, razarajućih ledenih oluja (od kojih će jedna biti i fatalna za njihove živote). Iako je njihov svakodnevni život svakodnevna borba sa surovošću pejzaža, taj isti pejzaž ih duševno hrani sopstvenom jedinstvenom čarolijom, onom koja se ne može naći niti oslikati nigdje drugdje, a u tu čaroliju spadaju i mnoge drevne legende i bajke o neobičnoj simbiozi čovjeka i životinja u bjelini nikad odlazećeg snijega i leda. Priča o magičnom jelenu i „životinjama rasutim okolo... kada snježne grudve postaju životinje“ je samo jedan primjer magičnih priča koje veze film Aga.

    Dobitnica nagrade za najbolju režiju Ioana Uricaru postavlja temelje nekog drugačijeg rumunskog novog talasa u njenom prvijencu Limunada, koji prati samohranu majku Maru (Malina Manovici, poznata po ulozi u sjajnom filmu Matura, Cristiana Mungiu-a, koji je i producent ovog filma) koja nailazi na sve moguće teškoće i nevolje koje mogu zadesiti imigrante u SAD-u.

    NAGRADE 24. SARAJEVO FILM FESTIVALA

    OFICIJELNE NAGRADE 

    TAKMIČARSKI PROGRAM – IGRANI FILM

     

    Predsjednik žirija:
    Asghar Farhadi (reditelj, scenarist, Iran) 

    Članovi žirija:
    Judita Franković Brdar (glumica, Hrvatska)  
    Mike Goodridge (Umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao, Velika Britanija)
    Brigitte Lacombe (fotografkinja, Francuska)  
    Ana Urushadze (Scenaristica, rediteljica, Gruzija)  

    SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI FILM
    ÁGA
    Bugarska, Njemačka, Francuska
    Režija: Milko Lazarov
    Producenti: Veselka Kiryakova, Eike Goreczka, Christoph Kukula, Guillaume de Seille 
    Novčana nagrada u iznosu od 16.000 €.

    SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG REDITELJA
    Ioana UricaruLIMUNADA/ LEMONADE
    Rumunija, Kanada, Njemačka, Švedska
    Novčanu nagradu u iznosu od 10.000 € osigurava Agnes B.

    SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU GLUMICU
    Zsófia SzamosiJEDAN DAN/ EGY NAP
    Novčanu nagradu u iznosu od 2.500 € obezbjeđuje Tondach.

    SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA
    Leon LučevTERET
    Novčanu nagradu u iznosu od 2.500 € obezbjeđuje Tondach.

    TAKMIČARSKI PROGRAM – KRATKI FILM

    Žiri:
    Konstantina Kotzamani (scenaristica, rediteljica, Grčka) 
    Antoneta Alamat Kusijanović (scenaristica, rediteljica, Hrvatska)  
    Ena Sendijarević (filmska autorica, Nizozemska, Bosna i Hercegovina)

    SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI FILM
    DAH
    Bosna i Hercegovina
    Režija: Ermin Bravo 
    Novčana nagrada u iznosu od 2.500 € obezbjeđuje Podravka.

    SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA
    LEDENI BREGOVI/ ICEBERGS 
    SAD, Grčka
    Režija: Eirini Vianelli

    TAKMIČARSKI PROGRAM – STUDENTSKI FILM

    Žiri:
    Richard Kwietniowski (profesor na Londonskoj školi filma, Velika Britanija) 
    Andrea Rudert (šefica odjela za upravljanje projektima Filmfesta München/selektorica Filmschoolfesta Munich, Njemačka)
    Neven Samardžić (reditelj, BiH)

    SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM
    POSLJEDNJI POZIV/ LAST CALL
    Mađarska 
    Režija: Hajni Kis
    Novčanu nagradu u iznosu od 1.000 € obezbjeđuje Vijeće za regionalnu saradnju.

    TAKMIČARSKI PROGRAM – DOKUMENTARNI FILM

    Žiri:
    LEENA PASANEN (direktorica festivala DOK Leipzig, Njemačka) 
    LUCIANO RIGOLINI (Umjetnički fotograf, producent, Švicarska)
    Marina Gumzi (Producentica/ scenaristica Slovenija) 

    SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM
    SRBENKA
    Režija: Nebojša Slijepčević 
    Hrvatska 
    Novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbjeđuje Vlada Švicarske.

    SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA
    DEVETOMJESEČNI RAT/ KILENC HÓNAP HÁBORÚ
    Režija: László Csuja 
    Mađarska, Katar
    Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €.

    NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA
    ARAF
    Turska, Grčka, Bosna i Hercegovina
    Režija: Didem Pekün 
    Nagrada za ljudska prava dodjeljuje se za najbolji film iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu u iznosu od 3.000 € obezbjeđuje Vlada Švicarske

    POČASNO SRCE SARAJEVA
    Nuri Bilge Ceylan, reditelj
    Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije te osnivač Fondacije Hastor

    CINELINK NAGRADE 

    NAGRADE CINELINK KOPRODUKCIJSKOG MARKETA

    Žiri koprodukcijskog marketa:
    Annamaria Lodato, Behrooz Hashemian, Boban Jevtić, Čedomir Kolar, Danijel Hočevar, Georges Goldenstern i Sehad Čekić

    EURIMAGES COPRODUCTION DEVELOPMENT NAGRADA

    SAFE PLACE
    Režija: Juraj Lerotić
    Producent: Boris T. Matić
    Produkcijska kuća: Propeler Film
    Koprodukcijska kuća: STARAGARA
    Hrvatska, Slovenija

    ARTE INTERNATIONAL RELATIONS CINELINK NAGRADA

    MAY LABOUR DAY 
    Režija: Pjer Žalica
    Producenti: Pjer Žalica, Aida Huseinović
    Produkcijska kuća: FORUM Association for Art and Culture
    Koprodukcijska kuća: Propeler Film, A.S.A.P. Films, Staragara, Bascelik, Artikulacija Film
    Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Francuska, Slovenija, Srbija, Crna Gora

    NAGRADA FILMSKOG CENTRA CRNE GORE

    A CUP OF COFFEE AND NEW SHOES ON 
    Režija: Gentian Koçi
    Producenti: Gentian Koçi, Blerina Hankollari
    Produkcijska kuća: ARTALB FILM
    Koprodukcijska kuća: Graal Films
    Albanija, Grčka

    EAVE STIPENDIJA

    FIUME O MORTE! 
    Režija: Igor Bezinović
    Producenti: Tibor Keser, Vanja Jambrović, Fabrizio Polpettini
    Produkcijska kuća: Restart
    Koprodukcijska kuća: La Bête, NOSOROGI
    Hrvatska, Francuska, Slovenija

    WORK IN PROGRESS NAGRADE

    Work In Progress žiri:
    Gabor Greiner, Kim Yutani, Marco Mueller, Serkan Yildirim i Tolke Palm

    TRT NAGRADA 
    ZAVERA 
    Režija: Andrei Gruzsniczki
    Producent: Alexandru Teodorescu
    Produkcijska kuća: Saga Film
    Rumunija

    ..... 

    POST REPUBLIC NAGRADA  

    AFRICA 
    Režija: Oren Gerner
    Producent: Itay Akirav
    Produkcijska kuća: Film Harbour
    Izrael

    CINELINK IRIDIUM NAGRADA 

    IBRAHIM 
    Režija: Lina Alabed
    Producent: Rami El Nihawi
    Production company: SakaDo
    Produkcijska kuća: Kirstine Barfod Film 
    Palestina, Libanon, Katar, Danska

    CINELINK DRAMA NAGRADA

    CineLink Drama žiri:
    Ana Balentović, Dalibor Matanić i Paula McHarg 

    FILM CENTER SERBIA CINELINK DRAMA NAGRADA

    GREATER THAN THE DEATH 
    Kreatori: Arya Su Altıoklar, Samim Türkmen
    Reditelji: Erhan Yürük, Boran Güney
    Spisateljica: Avni Tuna Dilligil 
    Producenti: Metin Alihan Yalçındağ, Mehmet Altıoklar, Yaman Birman
    Produkcijska kuća: KısaKes Production
    Turska


    PARTNERSKE NAGRADE

    NAGRADE UDRUŽENJA FILMSKIH RADNIKA BIH
    Nagrada Ivica Matić 
    Alen Drljević (MUŠKARCI NE PLAČU) 

    Nagrada Ivica Matić 
    Damir Ibrahimović (MUŠKARCI NE PLAČU)

    Nagrada Ivica Matić 
    Nagradu za ukupan doprinos bosanskohercegovačkom filmu (za umjetnike i saradnike) komisija dodjeljuje Draganu Ressneru  i  Nidžari Mehić

    CINEUROPA NAGRADA 

    LJUBAV 1. PAS / DRAGOSTE 1. CÂINE
    Režija: Florin Șerban

    CICAE NAGRADA

    LJUBAV 1. PAS / DRAGOSTE 1. CÂINE
    Režija: Florin Șerban

    NOMINACIJA SARAJEVSKOG KANDIDATA ZA EVROPSKU FILMSKU NAGRADU 2018.

    POTPISAO SAM PETICIJU 
    Režija: Mahdi Fleifel

    BEST PACK & PITCH AWARD (TALENTS SARAJEVO PACK & PITCH)

    THE LAND WITHIN ME 
    Režija: Fisnik Maxhuni

    REMEMBER
    Režija: Thanos Psichogios

    MIDPOINT NAGRADE
    Milan Stojanovic (TURBO)

     

    Art Department Masterclass nagrada

    TRANSIT

    HBO Europe nagrada

    SLEEPOVER

    NAGRADE STUDENTSKOG PROGRAMA BH. FILM

    Najbolji film
    MAJKINO ZLATO
    Režija: Irfan Avdić

    Specijalna nagrada žirija 

    THE CONFIDENCE-MAN
    Režija: Kouros Alaghband

    Specijalno priznanje žirija

    AUTOREFLEKSIJA U TRI EPIZODE
    Režija: Sara Ristić 

    KISAKES SHORT FILM NAGRADA

    PRECIOUS
    Režija: Irfan Avdić

    Feature Film Competition

    Heart of Sarajevo for Best Feature Film
    Ága [+] – Milko Lazarov (Bulgaria/Germany/France)

    Heart of Sarajevo for Best Director
    Ioana Uricaru – Lemonade [+] (Romania/Canada/Germany/Sweden)

    Heart of Sarajevo for Best Actress
    Zsófia Szamosi – One Day [+] (Hungary)

    Heart of Sarajevo for Best Actor
    Leon Lučev – The Load [+] (Serbia/France/Croatia/Iran/Qatar)

    Documentary Competition

    Heart of Sarajevo for Best Documentary Film
    Srbenka
     [+] – Nebojša Slijepčević (Croatia)

    Special Jury Prize
    Nine Month War [+] – László Csuja (Hungary/Qatar)

    Human Rights Award
    Araf – Didem Pekün (Turkey/Greece/Bosnia and Herzegovina) (medium-length film)

    Short Film Competition

    Heart of Sarajevo for Best Short Film
    Breath – Ermin Bravo (Bosnia and Herzegovina)

    Special Jury Mention
    Icebergs – Eirini Vianelli (USA/Greece)

    Student Film Competition

    Heart of Sarajevo for Best Student Film
    Last Call – Hajni Kis (Hungary)

    Honorary Heart of Sarajevo
    Nuri Bilge Ceylan, director
    Nijaz Hastor, owner and founder of the ASA Prevent Group and founder of the Hastor Foundation

    Partner awards

    Awards from the Association of Bosnian Filmmakers

    Ivica Matić Award
    Alen Drljević and Damir Ibrahimović – Men Don’t Cry [+]

    Cineuropa Prize
    Love 1: Dog [+] – Florin Şerban (Romania/Poland)

    CICAE Award
    Love 1: Dog – Florin Şerban

    Sarajevo Short Film Nominee for the 2018 European Film Awards
    I Signed the Petition – Mahdi Fleifel (UK/Germany/Switzerland)

    Best Pack & Pitch Award (Talents Sarajevo Pack & Pitch)
    The Land Within Me – Fisnik Maxhuni
    Remember – Thanos Psichogios

    BH Film Student Programme Award

    Best B&H Student Film Award
    Precious – Irfan Avdić

    Special Jury Award
    The Confidence-Man – Kouros Alaghband

    Special Mention
    A Self-Reflection in Three Episodes – Sara Ristić

    Kisakes Short Film Award
    Precious – Irfan Avdić

     

    Maja Bogojević

     

    Previous-Page-Icon    03   Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.