Lucidno        

    Saulov sin, tračak ljudskosti

    le fils de saul

    On se pojavljuje iz magme, iz ništavila. Ne. On se ne pojavljuje. On živi u ništavilu. U svijetu ludila i smrti, brutalnih, hiperracionalnih i apsurdnih pravila. Mi, gledaoci, smo ti koji će ga jedno vrijeme pratiti usred ove paklene magme. On korača u jednom nejasnom i sasvim opasnom okruženju, u jednom nejasnom i jezivom metežu. Saul radi. Saul djela. Saul treba da vidi što je neophodno za njegov opstanak, i svakako ništa drugo. Treba spustiti pogled. Treba poslušati ili biti ubijen. Treba se zaštititi od nepodnošljivih slika. Ali on vidi. Leš mladića.

    A svijet, njegov sablasni i mehanički svijet prevrće se u dubinama straha. U ovom mrtvom djetetu koje je, možda, njegovo, naći će mogućnost sahranjivanja u skladu sa pravilima, drugim pravilima, onih od prije, onih živih. Ritual, molitva. On to mora. Saul to želi. I ta želja ga spašava, na jedini mogući način, kada se sve čini izgubljenim.

    Svijet oko Saul-a nije ni inertan ni apstraktan. U njemu se odlučuju radnje, u njemu se odvija saobraćaj, lukavstva, niski udarci, u njemu se stvaraju projekti, priprema se pobuna, organizuje se bjekstvo.

    Saul je sa njim povezan kroz upornost da istraje u jednom ludom projektu. Ali ko je lud u posljednjem krugu pakla? Vezan za svog protagonistu i puštajući da se nasluti gomila prokletnika kao u slikama Jérôme Bosch-a, vrtoglavica ponora u kojem se ukida nada čovjeka kao u crtežima Gustave Doré-a za Dante-a, Nemes stvara nepotpunu priču, ukletog mraka, fantastične nepodnošljive patnje u kojoj se govori jidiš i svi evropski jezici i koja se zaista odigrala na teritoriji Poljske.

    Le Fils de Saul je priča o borbi. Očajničkoj borbi jednog čovjeka koji vraća mjesto jednom djeliću čovječanstva tamo gdje je ono bilo apsolutno odbijeno. Naizgled paradoksalnoj borbi – želja da se pobrine za jednog mrtvaca tamo gdje svi umiru – i borbi koja od ovog samog paradoksa čini dinamiku vitalnog ispitivanja, ekstremne energije. Iz ove perspektive, prvi film Laszlo Nemesa nije „film o Holokaustu". To je film o ljudskom rodu.

    Ali, on je smješten u Auschwitz-u.


    Jean-Michel Frodon
    Prevela: Nina Bukilić
    prvi put objavljeno na:
    http://blog.slate.fr/projection-publique/2015/11/04/le-fils-de-saul-de-laszlo-nemes/

     


    Previous-Page-Icon
        09   Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.