Mala educacion        CRNOGORSKI MITOVI

    Crnogorski mitovi
    (u video igri;)



    Uzbudljive avanture crnogorskih mitskih bića, ispuniće redove koji su pred vama..Skladna igra epova i istorije, mašte i savremene tehnologije..

    Većinu "bitnih" događaja koje pamti Balkan ne pamtim ja, pa ću se okrenuti mitskim bićima koja je stvorio narod sa ovih prostora.

    Svijet i dalje juri za istim mitovima. Svaka naredna epska knjiga ili fantazijski film,donosi stvorenja i sadržaje nalik prethodnim. Osluškivala sam i činila bliskim tuđe legende,uživala u bajkovitim romanima dalekih predjela a pritom,zaboravljala svoje.

    Jednog tihog jula 2008. zahvaljujući jednoj pametnoj nikšićkoj glavi, čula sam valgorsku pjesmu mitskih bića drevnog Balkana! Prvi put sam čula za bića sa ovih prostora;

    Zagrivuka, Jauda, Šaptača, Kletnika ,Nava, Starpanju, Usrda, Svaroga i Gilzivita..Čula sam priče o malim i velikim demonima, sitnim dušama i svijetlim umovima!

    Ono što se možda desilo na OVOJ zemlji, u OVIM šumama i vodama, vrijedno je svake ....igrice! Video igrice!

    Palo mi je na pamet da istražim terminologiju, značenje, starost i autentičnost crnogorskih mitova, ali me je naziv predmeta okrenuo na drugu stranu. Zašto ne bih, zapitala sam se, mitska bića Crne Gore smjestila u video igru? Udruživanjem medija zadatak postaje zahtjevniji ali i primamljiviji.

    Igrice postoje preko 50 godina. Za to vrijeme toliko su se razvile, da je primijetan strah medju video dizajnerima; ,,čime sada oduševiti svijet,,!?

    Prije 5 decenija nuklearni fizicar po imenu Vilijam Higinbotham, programirao je igru kao naučni eksperiment za Godišnji dan posjetilaca "Brokhaven National Laboratory-ja" u državi New York.

    Napravljena za 2 igrača, igrala se na monitorima od 5 inča. Na osciloskopima se prikazivao teren za tenis zajedno sa mrežom i cilj je bio što bolje protivniku prebaciti lopticu, bas kao u pravom tenisu. Da bi stekli potpunu sliku o hardveru koji je pokretao igru, dovoljno je reci da su mašine bile analogni računari veličine današnjih mikrotalasnih pećnica. Veoma se razlikuje od današnjeg PSP-a i Nitendo DS-a kojeg možemo nositi po džepovima, zar ne? Na prvoj izložbi privukla je mnoštvo zainteresovanih. Zanimljivo je da cilj autora nikad nije bio da pusti igru u javnost i pokrene multi-bilionsku industriju igara kakva je sad. Samo je htio da uzburka i malo oživi Institut u kojem je radio. Naziv ove famozne igre je "Tennis for Two". Bila je to 2D i ujedno prva video igra na svijetu.

    Sada, moja priča je drugačija. Ja imam cilj da osmislim igru, proizvedem je, opipam tržište, plasiram je i profitiram! ;) (položim ispit svakako)

    Tražim ciljnu grupu i svoje mjesto među hiljadama onih koji se traže na video nebu!

    Moja ideja je oživljavanje mitskih bića Crne Gore kao i Balkana, koja žive dok živi naša mašta! Cilj je da se igrači upoznaju sa ovim dijelom svijeta!

    Lokacija;Balkan

    Vrijeme odžavanja radnje- Sadašnjost,(noć,sva 4 godišnja doba)

    Mjesto; sela, udaljena jezera, poljane, brda, planine, zalivi (mjesta daleko od grada)

    Broj učesnika;1...

    Cilj igre;Naći demona po imenu Zagrivuk, koji napada kako ljude, tako i nemani koje nastanjuju Balkan!

    Selekcija nemani koje štite Zagrivuka; Nav, Zaštitnik Kamenozbor, Trokloci, Polušani-Neovatreni (vampiri), Kletnici,..ITD

    Igrica se ne preporučuje mlađima od 18 godina!

    Razvoj igrice:

    Igrač započinje igru i bira put i zemlju iz koje kreće u potragu za Zagrivukom. Ponuđene zemlje su ;

    Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Bugarska, Albanija, Grčka...kao i zemlje koje se manjim dijelom nalaze na Balkanu, Hrvatska,Slovenija, Rumunija,Turska...

    Da bi se došlo do vrhovnog demona čije je porijeklo sa Vučja iznad Nikšića, igrač mora da se upozna sa nemanima koje vladaju Balkanom i čuvaju velikog vladara..

    Prije početka igre, učesnik se upoznaje sa karakteristikama zemalja kroz koje prolazi, i samo djelimično mu se nude informacije koje će mu pomoći u borbi sa zlom..

    Da bi dobio pomoć, mora odgovoriti tačno na neka istorijska pitanja vezana za ovo područje, što ima za cilj rasprostranjivanje informacija o Balkanu i potencijalno interesovanje igrača da (ako nisu sa ovih područja) ipak jednom dođu ovdje (npr.)!

    Tačni odgovori na pitanja

    Npr;

    "Kako se zove najveće jezero na Balkanu, čije 2/3 pripadaju teritoriji Crne Gore?

    omogućiće takmičaru odgovarajuće oružje ili informaciju o Navu koji brani prolaz do vladara Zagrivuka preko Crne Gore!

    Sve dok postoji i posljednji čuvar, Zgrivuk će se truditi da izbjegne sukob. On igraču postavlja prepreke, ometa ga u potrazi!

    Npr;

    Kada igrač ubije zaštitnika Crne Gore, Nava, Zagrivuk se seli na druge prostore gdje takođe postoje njegovi čuvari, i samim tim primorava igrača da sa jedne lokacije prelazi na drugu, gdje po sistemu sa početka igrice, najprije mora odgovoriti na pitanja o zemlji u koju želi da uđe, a potom prolazi kroz nove izazove i borbe do finalnog okršaja, kada će nakon posljednjeg ubijenog čuvara doći u priliku da se sretne sa Zagrivukom i spasi Balkan od zla, čime se igrica finalizuje!!

    Igra se može koncentrisati samo na Crnu Goru. U tom slučaju, čuvari Zagrivuka bili bi raspoređeni po crnogorskim gradovima.

    Balkan sam uzela kao primjer bolje komercijalizacije , jer je „poznatiji" svijetu od same Crne Gore...

    Karakteristike nemani koja brane Zagrivuka; (naglašavam da su svi čuvari mitska bića Crne Gore)

    1.Nav;

    Po predanju, Nav nije ništa drugo do duša nekrštenog muškog djeteta,rano preminulog-koji ne dozvoljava da bude zaboravljen. Njegova neupokojenost tjera ga da nemirno hoda zemljom i proganja one na koje je kivan.Spada u red demona koje je teško ,,prozvati i upokojiti,,! Izgled Nava je različit, u zavisnosti od dobi i uzrasta preminulog djeteta. Može biti manji ili veći, bljeđi ili krvaviji, tiši ili glasniji...Ogromna glava prikačena uz slabašno tijelo i nejednake, dugačke gramzive ruke, oči bez kapaka! Siguran znak da je Nav prošao nekim selom su mrtvi pilići u domaćinstvima! Najčešće se pojavljuje u Pivi,Kučima i Morači..

    Njegovo tajno oružje je moć transformacije u slabašno djetence i sažaljenje koje ljudi osjete prema njemu!

    Kada zagrli čovjeka, isisava život iz njega..

    Ubija ga pjevušenje pjesme koje mu je majka pjevušila pred spavanje...

    2.Zaštitnik Kamenozbor

    U staroj Crnoj Gori, mnoga predanja vezivana su za Drušiće u Riječkoj Nahiji! Malobrojna strogorska plemena imala su svog zaštitnika u obliku stijene i njoj se klanjala...ali stijena bješe i kobni žrtvenik za one čije grijehe zemlja ne bi mogla pokriti! Svaka stijena imala je ćud koju je bilo potrebno poznavati i poštovati. Rasrditi je, značilo bi dovesti košmarne snove svakom ko se usudi preći preko ovog dijela naše zemlje! Košmari bi toliko izmorili čovjeka da bi brzo pobjegao glavom bez obzira! (Ovo crnogorsko mitsko biće, moglo bi braniti put do Zagrivuka preko Srbije...)

    3.Trokloci

    Tamanjanje trokločkih legija,predstavlja izuzetan problem! Za samo nekoliko vjekova, ove zvijeri svedene su na usamljene primjerke koje lutaju Albanijom, porijeklom su iz Pljevalja.

    Nastali su iz zemnih ostataka, ili čak svježe lešine neke prljave zvjeri,koja je za života napala neko čeljade, a koja nija sahranjena već bačena! Trokloci imaju moć pokretanja stvari pogledom,tako da protivnika jako brzo razoružaju.Oni koji bi bili uhvaćeni, omađijani bi odlazili u njihovu pećinu i sami postajali Trokloci!

    4.Kletnici

    Iako ih se narod izuzetno plaši,po mitologiji niko ne pamti da su ove aveti namjerno nanijele ikakvo zlo časnom čeljadetu.Međutim želja da se ubije Vladar Zagrivuk,sama po sebi nije časna,pa igrači htjeli ne htjeli dobijaju ulogu neprijatelja naših mitskih nemani. Ko god bi ih napao ili pokušao da ih zarobi ili dodje do cilja,ostajao bi osujećen i progonjen od utvarnih slika i prizora koji bi ga pratili na svakom koraku koji napravi! Po predanju, samo su nestali iz Kanjona Nevidio gdje su se jedino mogli sresti, a mnogo vremena kasnije, za njih se čulo u Grčkoj.

    5. Polušani-Neovatreni (vampiri)

    Rođeni u Transilvaniji, Vampiri imaju sposobnost zveroobraženja. Najdraži oblik vampirice je ukrštena forma orla i zgodne djevojke koja svojom ljepotom navodi igrače da je prate sve do vrleti i stijena sa kojih bi se spoticali i padali..Stari grad Ulcinj čuvao je neke od najozloglašenijih vampirskih legija..

    Itd..

    Zadatak da se sačuva Zagrivuk, koji često mijenja svoje mjesto, nije ni malo lak! Igrači svojom pametnom igrom mogu dobiti djelove mape Balkana koji ih mogu odvesti do nemani. Mapu mogu sastaviti jedino ako djelimično poznaju karakteristike ovih prostora!

    Zagrivuk;

    Mjesec dana po rođenju, Zagrivuku su (porijeklom sa Vučja) lovci ubili majku i zajedno sa još 2 vučića, njegova brata,odnijeli ih u selo na dan pred Novu godinu! Bolešljiv i plašljiv od rođenja, vučić je posmatrao dok su bijeloj prelijepoj majci skidali kožu. Uzbuđeni seljani, malaksale vučiće dali su neiživljenoj djeci koja su ih tukla do smrti! Nije pakao jedino mjesto koje stvara demone. Nekad, tuga toliko golema da je nebesa ne mogu podnijeti, vraća se na zemlju i traži danak, najteži od svih! Umro je i postao demon, željan osvete! Ubijao bi nedužne ljude i sve koji mu se na putu nađu. Pokriti ga krznom njegove majke,značilo bi vječno ga uspavati! Djelovi opisa nemani koji čuvaju Balkan (a porijeklom su iz Crne Gore odakle su kasnije krenula u pohod na zemlje u okruženju), bili bi saopšteni kroz naratorski dio! Ovo je prvi stepen razvoja video igre inspirisane mitskim bićima Crne Gore.

    Dajana Golubović
    student 4. godine, FV
    U Mediteran


    Previous-Page-Icon  10     Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.