Mala educacion        LATALANTE


    ATALANTA
    (L'Atalante) Jean Vigo (1934)

    Atalanta

    Film "Atalanta" je djelo francuskog reditlja Jean-a Vigo-a pripadnika poetskog realizma, filmskog pravca koji je okarakterisan kao preteča kasnijeg francuskog novog talasa. Njegov poslednji film ''Atalanta'', je romantična drama koja idejno i tematski potpuno odgovara navedenom pravcu.

    FIlm počinje kadrovima istoimenog rečnog broda ukotvljenog uz obalu rijeke, gdje uz zvona crkve u malom mjestu svadbena povorka prati mladence. Na brodu su dva lađara, jedan stariji i jedan mlađi, koji u veseloj atmosferi svirajući na harmonikama, očekuju mladence. Mladenci se ubrzo ukrcavaju i brod kreće dalje, pošto je mladoženja očekivan kao glavni na brodu, nešto poput kapetana.

    U prikazivanju života na brodu i što realnijeg pogleda koji treba da dočara život na brodu, reditelj Jean Vigo često koristi far kao pokret kamere, donje i gornje rakurse, a ponegdje i duplu ekspoziciju, kao u sceni gdje mlada šeta po pramcu broda. Mlada nevjesta željna novih avantura, koje su joj sad na dohvat ruke jer se nalazi na brodu koji je stalno u pokretu, ali i ograničena prostorom broda, puna radoznalosti upoznaje oba člana posade, posebno zainteresovana za starijeg mornara za koga doznaje da je preplovio cio svijet i da ima zanimljivu kolekciju igračaka.

    Prvi dramski momenat je kad mladi kapetan, odnosno mladoženja, zatekne nevjestu i starog mornara u njegovoj kabini, gdje joj on pokazuje svoje igračke. Mladoženja u napadu ljubomore polomi stvari starog mornara, kao i ogledalo koje za sujevernog mornara znači "sedam godina nesreće".

    Njihov put se nastavlja dalje iz mjesta u mjesto sve do Pariza gdje konačno mladi kapetan, odnosno mladoženja, odlučuje da izvede svoju dragu u veliki grad. Grad prepun zanimljivosti sa puno detalja koji karakterišu život velegrada, ostavljaju na mladu djevojku iz malog mjesta veliki utisak.

    Ljubomora ubrzo ponovo zahvata mladog supruga i on zbog jednog prodavca koji se napadno udvarao njegovoj ženi uskraćuje joj mogućnost da vidi Paris i uživa u čarima velegrada. Vodi je na brod, usljed čega radnja filma kulminira time što mlada odlučuje da pobjegne sa broda kako bi vidjela sva čuda velikog grada koja su joj na dohvat ruke. Kapetan opazivši da mu nema žene odlučuje da je ostavi i da sa brodom krene dalje. Mladoženja i mlada usled svoje svojeglavosti, daleko jedno od drugog, izgubljeni, besciljno lutaju.Reditelj, služeći se paralelnom montažom u scenama gdje se oni muče dok sanjaju jedno drugo, postiže veoma jak efekat besmisla i patnje u kojem se mladi bračni par našao. Mladi kapetan, odnosno mladoženja, u trenutku očaja skače u rijeku iskušavajući svoju ljubav prema mladoj supruzi, gdje se uz pomoć duple ekspozicije vidi da je njegova draga ipak tu, u dubini rijeke i njegovog srca. Uvidjevši svoje greške mladi par u nadi da će se na kraju naći, započinju potragu jedno za drugim, u koju su uključena i dva mornara. Na žalost, neki djelovi filma su oštećeni i nije baš jasno kako je stari mornar uspio da nađe mladu i dovede je na brod svom kapetanu, odnosno mladoženji.

    Kroz film o mladom bračnom paru sa brodića Atalante, reditelj Jean Vigo na jedan veoma suptilan, a ujedno i realističan način, obrađuje temu iz jednog prošlog vremena, koja bi mogla da bude zanimljiva i danas. Odnos dvoje mladih, gdje je djevojka željna provoda a mladić posvećen poslu, što neminovno dovodi do nesporazuma i brzog razdvajanja, ali ako je iskrena ljubav pokretač njihovog odnosa, onda neminovno mora doći i do njihovog pomirenja, što je i osnovna ideja filma, koja leži u činjenici da iskrena ljubav uvijek pobjeđuje.

    Vuk Marković
    -FTVrežija-
    FDU


    Previous-Page-Icon  10     Next-Page-Icon

    © 2010 Camera Lucida All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.